Нардепи захистили селян від кризи

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 22.12.2009 19:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8758

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи".

За відповідне рішення проголосували 374 депутати з 431 зареєстрованого в залі.

Метою прийняття закону є відновлення створених для агропромислового комплексу сприятливих умов запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи.

гідно із документом, сума податку на додану вартість, що повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м'ясо та м'ясопродукти у повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко і м'ясо в живій вазі. Порядок нарахування, виплат і використання зазначених коштів визначається урядом.

Законом визначено, що "зазначено норма діє без обмеження строку її застосування і призупиняється, коли у законі про державний бюджет на відповідний рік передбачено, що сума податку на додану вартість, яка сплачується до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м'ясо та м'ясопродукти та іншу продукцію переробки тварин і птиці, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м'ясо-кісткове борошно), спрямовується до спеціального фонду державного бюджету з подальшим використанням його на здійснення виплати доплат на одну корову, наявну на 1 січня відповідного року, на підставі довідок, виданих сільськими, селищними, міськими чи районними у містах радами, - для фізичних осіб та копії звіту про стан тваринництва (форма №24 (річна)) стосовно наявності корів, засвідчену органами державної статистики, - для юридичних осіб у порядку, визначеному Кабінетом міністрів".

Проте, експерти не висловлюють захоплення від цього рішення.

Прийнятий сьогодні ВР закон про підтримку АПК істотно міняє механізм видачі дотацій виробникам м'яса і молока.

Про це повідомив на прес-конференції президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Лісітсса.

"Все ж таки, не дивлячись на ці новації, ми вітаємо оперативне ухвалення закону, оскільки це дозволить відновити виплату дотацій, які були припинені в листопаді через рішення Конституційного суду", - відзначив Лісітсса.

За його словами, згідно новому порядку, дотації розподілятимуть не переробники молока і м'яса, як було раніше, а державний орган, що може привести до бюрократизму і корупції. Експерт відзначив, що порядок виплат дотацій повинен затвердити Кабінет міністрів, а засоби на дотації повинні закріпитися в держбюджеті.

Президент УКАБ висловив побоювання, що у разі затягування державою процедури виплат, виробники можуть залишитися без дотацій. Лісітсса вважає, що закон серйозно дискримінує виробників молока і не надає стимули для розвитку виробництва, зокрема новий закон пропонує виплачувати дотації не на літр молока як раніше, а на голову корови. Таким чином, А.Лісітсса вважає, що виробник отримуватиме дотації, навіть якщо його корови не дають молока.

Також в законі не повідомляється про дотації виробникам свинини, що, у свою чергу, може привести до зниження поголів'я на 40%. Експерт вважає, що відновлення дотацій приведе до стабілізації роздрібних цін на молоко і м'ясо, проте випадок бюрократизації цього процесу ціни на м'яса і молоко можуть зрости, а поголів'я КРС знизиться.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.