Мінкульт Росії бореться з ксенофобією

Автор/джерело -  © Комерсант



Дата публiкацiї - 12.09.2006 16:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=876

До боротьби з екстремізмом і ксенофобією вчора приєднався міністр культури Олександр Соколов. За підтримкою членів Суспільної палати й лояльних Кремлю правозахисників він презентував коротку програму виховання толерантності в громадян Росії.

Учора Міністерство культури й масових комунікацій РФ презентувало програму протидії екстремізму й ксенофобії.

Документ передбачає недопущення до ЗМІ "осіб, що закликають до насильства", проведення уроків толерантності в школах і розвиток художньої самодіяльності. Політологи вважають, що Кремль використає Міністерство культури як "відомство з людським обличчям", але незабаром почне вживати більш жорсткі заходи.

У розробці програми взяли участь міністр культури Олександр Соколов, заступник глави комітету Держдуми з законодавства Петро Шелищ, голова Московського бюро прав людини й керівник лояльної Кремлю, антифашистської організації "Наша Росія" Олександр Брід, учасник тієї ж організації Олександр Федулов, заступник відділу зовнішніх церковних зв'язків Московської патріархії Всеволод Чаплін, член Суспільної палати Камилжан Каландаров і інші.

Учасники засідання запропонували вжити заходів, спрямованих на виховання в громадян Росії толерантності. У їхньому числі: курси для школярів і державних службовців, моніторинг ЗМІ для виявлення розпалення етнічної, релігійної ворожнечі й закликів до насильства, недопущення в ефір і на сторінки друкованих ЗМІ осіб, "які закликають до насильства", і навіть розвиток "художньої самодіяльності, на базі народних традицій".

Як пояснив "Комерсанту" радник Олександра Соколова Володимир Семенов, "необхідно позитивним прикладом показати, що таке толерантність". "От, незабаром ми влаштуємо фотовиставку й повеземо її по Росії", - спробував конкретизувати він. На федеральний рівень ініціативи виводитися поки не будуть. Фінансування програм, незважаючи на участь Мінкультури, здійснюється з позабюджетних джерел - за рахунок Московського європейського клубу й Московського бюро по правах людини.

Це не перша програма виховання толерантності. Свої ініціативи вже презетувала Суспільна палата, лояльні й опозиційні правозахисники, а Генпрокуратура пропонувала внести поправки в законодавство із боротьби з екстремізмом. Втім, генеральний секретар Союзу журналістів, "Російського антифашистського фронту" Ігор Яковенко вважає ініціативу міністерства "безглуздою й безпомічною": "Напевно, Мінкульт просто відпрацьовує програму, яку відпрацьовують усі. Нехай займаються художньою самодіяльністю, аби тільки агресію не проявляли".

Однак президент Інституту національної стратегії Станіслав Бєлковский уважає, що не варто недооцінювати нову ініціативу влади й участь у ній Міністерства культури: "Для чергового кроку влади вибрали відомство з найменш агресивним іміджем, з людським обличчям, щоб не викликати в людей несприйняття. Почали з малого, але незабаром почнуть вживати більш твердих заходів".

Від "Аратти": судячи по всьому - так звані жорсткі заходи не забарилися. В Новосибірську. Як ми повідомляли, тамтешній суд вже почав виховання у росіян толерантності. Із українця, який висловив свою думку на українському сайті.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.