Уряд намагається зупинити зростання тарифів ЖКГ

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 24.12.2009 12:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8768

Кабінет міністрів України на засіданні 23 грудня схвалив проект закону “Про Національну комісію регулювання на ринку комунальних послуг” (НКРРКП).

Про це повідомив журналістів сьогодні на брифінгу міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко.

Він підкреслив, що документ підготовлено з метою недопущення необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.

Водночас він відзначив, що НКРРКП опікуватиметься з’ясуванням вартості виробництва і транспортування тепла, при цьому остаточні тарифи для продажу послуг споживачу, згідно з документом, залишатимуться в компетенції місцевої влади.

«Передбачається, що ця комісія бере на себе визначення тарифної методології і встановлення тарифів на виробництво і транспортування тепла. Є ще третя складова тарифу – безпосередній продаж, – це ми залишаємо місцевому самоврядуванню», - сказав Кучеренко.

При цьому він відзначив, що органи місцевого самоврядування у межах встановленої рентабельності визначатимуть остаточні тарифи для різних категорій споживачів.

Крім того, міністр повідомив, що на засіданні Кабміну 23 грудня також було схвалено законопроект про введення спеціального режиму оподаткування операцій за поданням житлово-комунальних послуг, яким передбачається можливість скористатися ПДВ для фінансування програм модернізації підприємств, скорочення втрат води і тепла і оснащення засобами обліку. Він відзначив, що за рахунок введення таких умов оподаткування підприємства галузі ЖКГ зможуть одержати від 1,5 до 2,5 млрд. грн. на рік для технічної модернізації і переоснащення.

Крім того, Кучеренко повідомив, що Кабмін 23 грудня ухвалив пакет антикризових законопроектів, який дозволить запровадити систему змін галузі ЖКГ і створити умови для залучення інвестицій з метою модернізації підприємств.

Також законопроектами пропонується посилити державний контроль і захист прав споживачів, ліквідувати можливість зловживання монопольним становищем підприємств водо- і теплопостачання.

Окрім цього, кабмін прийняв постанову про порядок перерахунку плати за ненадані житлово-комунальні послуги.

За його словами Кучеренка, в документі прописаний алгоритм перерахунку плати за ненадані послуги.

«Вихід цього порядку спонукає певною мірою населення і воно зрозуміє, що тільки об'єднавшись у юридичні форми - об'єднання співвласників багатоквартирних будинків можна відстоювати свої інтереси перед ЖЕК, перед «Водоканалом», перед тепломережами», - наголосив він.

За словами міністра, 89% населення вважають необґрунтовано завищеними тарифи на ЖКП, і лише 5,5% вважають такі тарифи справедливими.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.