Представників заповідника не пропустили до Катерининської церкви

Автор/джерело -  © «Високий Вал»



Дата публiкацiї - 12.09.2006 17:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=877

Третій місяць поспіль триває в Чернігові блокування входу до пам’ятки архітектури національного значення, Катерининської церкви, спорудженої у XVIII столітті.

Цей об’єкт суперечок політичних сил є державною власністю і перебуває на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”.

Сьомого вересня до керівництва міської ради та правоохоронних органів Чернігова звернулась дирекція заповідника з проханням забезпечити вхід до споруди. За словами співробітників установи, існує необхідність постійного контролю за станом будівлі, адже дах церкви в деяких місцях протікає, а проігноровані нещодавні зливи можуть призвести то найтрагічніших для стану споруди наслідків.

Не меншу небезпеку становить те, що храм тривалий час не провітрювався, при тому, що навіть за часів нормального функціонування храму в якості музею вологість у приміщенні сягала майже 100 відсотків. В таких умовах непоправних збитків може зазнати як храм, так і музейні експонати.

Адже всередині приміщення досі залишається частина експозиції донедавна розташованого у церкві відділу декоративно-прикладного мистецтва Чернігівського історичного музею ім. В.В.Тарновського. Як відзначив на нещодавній прес-конференції генеральний директор заповідника “Чернігів стародавній” Валерій Сарана, оціночна вартість невивезеної частки експозиції становить близько мільйона гривень.

Враховуючи всі перелічені фактори небезпеки, керівництвом заповідника та музейними працівниками були на 12 вересня заплановані заходи щодо контролю стану будівлі, перевірки готовності опалювальної системи до зимового періоду, а також вивезення експонатів історичного музею, які знаходяться всередині. О 10-й ранку спеціально створена комісія спеціалістів, очолена заступником генерального директора заповідника “Чернігів стародавній” з економічної діяльності та загальних питань О. Носенком, спробувала потрапити до церкви.

Звичайно, в світлі попередньої історії конфлікту, неважко було передбачити небажання сил, що блокують вхід до храму, піти назустріч здоровому глузду спеціалістів заповідника. Для запобігання порушенням громадського порядку під час цього заходу були активізовані сили міліції Чернігова. Правоохоронці мусили виступити в якості живого щита між сторонами, унеможливлюючи прояви агресії.

На щастя, в обох сторін вистачило глузду не розв’язувати бійки, інцидент вичерпався розмовою на підвищених тонах. В доступі комісії фахівців до церкви пікетувальники категорично відмовили, що, за словами представників заповідника, буде належним чином документально оформлене і стане підставою для подальших кроків у правовому полі.

Як вже повідомлялося, Катерининська церква, що передана рішенням голови ОДА у розпорядження громади УПЦ-КП, заблокована представниками ПСПУ, які вимагають передачі церкви до парафії УПЦ Московського патріархату.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.