Чому в парламенті порожньо? Томенко відкрив таємницю парламентських канікул

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.12.2009 16:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8772

Заступник Голови ВР Микола Томенко наполягає: вчора рішення було ухвалено з порушеннями і навколо нього забагато брехні.

Про це він повідомив сьогодні на брифінгу.

«Так, один із депутатів, який дуже рідко буває у сесійній залі, вирішив з´явитися на своєму робочому місці та ініціювати розпуск парламенту до завершення першого туру президентської виборчої кампанії», - сказав Томенко.

Томенко нагадав, що проект документу був внесений на розгляд сесійної зали без розгляду профільним комітетом та відповідного обговорення. Коментуючи прийняту Постанову, він ще раз звернув увагу на «абсурдність і невмотивованість» цього рішення, що, за його словами, підтверджується і самим текстом Постанови, зареєстрованої народним депутатом Юрієм Бутом. Так, у пояснювальній записці до проекту Постанови, пропозиція ліквідувати два дні роботи парламенту в пленарному режимі пояснюється наступним: «Прийняття проекту постанови дозволить відвернути негативні наслідки, пов´язані з погіршенням погодно-кліматичних умов», - зазначив він.

Водночас, Заступник Голови Верховної Ради наголосив, що за ці дні парламент повинен був ухвалити ряд питань, які потребують вирішення. «У нас були надзвичайно високі очікування на активну ефективну роботу протягом четверга і п´ятниці. Зокрема, необхідно було б закінчити питання з трьома законопроектами про боротьбу з корупцією», - зауважив Томенко.

Віце-спікер пояснив, що з 1 січня 2010 року мали набути чинності Закони України «Про засади запобігання та протидії корупції», «Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення», і, відповідно, мав втратити чинність Закон України «Про боротьбу з корупцією».

Водночас, 23 грудня 2009 року Верховна Рада України ухвалила за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання та протидії корупції, передбачивши відтермінування вступу у дію трьох вищеназваних антикорупційних законів до 1 квітня 2010 р., нагадав він. «На жаль, вчорашнє рішення, за яке проголосували Партія регіонів, Блок Литвина та значна частина «НУ-НС», призвело до того, що на три місяці боротьба з корупцією відкладається», - наголосив Томенко.

Томенко зазначив, що в результаті з 1 січня наступного року не набудуть чинності наступні норми: обмеження щодо роботи «близьких осіб»; обмеження щодо отримання подарунків; запровадження спеціальної перевірки щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування; розширення кола посадових осіб, до яких застосовуються засоби фінансового контролю, такі як обов´язкове щорічне декларування майна, доходів та витрат, завчасне повідомлення про намір відкрити рахунок у закордонному банку; запровадження антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів; запровадження відповідальності юридичних осіб за вчинення корупційних дій та системи відповідних стягнень; запровадження більш жорстких кримінальних та адміністративних стягнень за корупційні дії посадових осіб тощо.

Також, за словами Томенка, на сьогоднішньому засіданні парламент міг вирішити питання, яке стосувалося подолання вето Президента на закон щодо запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. «Сьогодні повинно було голосуватися рішення про створення Тимчасової спеціальної слідчої комісії стосовно незаконної передачі з державної у приватну власність резиденції «Межигір´я», а також ціла низка питань, пов´язаних з тим, як риторику про «чесні і демократичні вибори» підтвердити законами через внесення змін до Закону «Про вибори Президента України», - розповів він.

«Політичне рішення, яке було прийняте вчора, очевидно, говорить про те, що його ініціатори не хотіли, щоб розпочалась реальна боротьба з корупцією з 1 січня, не було бажання створити слідчі комісії та вирішити цілу низку інших важливих питань», - наголосив Томенко.

Зокрема, він повідомив, чому насправді не відбулося засідання Комітету по маєтку Януковича.

«Наскільки я проінформований, то засідання Регламентного комітету, на якому мала розглядатися постанова щодо створення Тимчасової слідчої комісії стосовно незаконного заволодіння резиденцією Межигір'я, не відбулося, хоча наші депутати були». - сказав Томенко.

«Ми домовилися, що заступник голови регламентного Комітету Сергій Сас проінформує нас щодо цього питання», - додав він.

Томенко також зазначив, що вчора була розповсюджена неправдива інформація про те, що ВР нібито достроково припинила роботи за узгодженою позицією фракцій, оскільки «одні бояться створення однієї комісії, другі - іншої».

«Ми за створення будь-яких слідчих комісій, якщо виникають проблеми і необхідність перевірити щось суспільно значиме. Ми вимагаємо створити комісію по Межигір'ю, і якщо у когось є бажання, перевірити, як десять років назад діяли комерційні структури, ми відкриті і готові за це голосувати. Тому не відповідає дійсності інформація про те, що наші депутати йшли на якійсь компроміси, чи поступки в частині нестворення комісії. Ми за створення ТСК і за те, щоб українське суспільство знало інформацію про те, які історичні місця сьогодні перебувають у приватній власності», - сказав Томенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.