Вчені розкрили механізм спогадів у людському мозку

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.12.2009 16:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8800

Американські вчені вважають, що їм вдалося зрозуміти один з механізмів, що дозволяють мозку формувати спогади.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Дослідники вже давно знали, що синапс (ділянка дотику нервових клітин одна з одною або з тканинами, що містять нервові клітини) є одним з ключових елементів системи зберігання та обміну інформацією в мозку.

Тепер же, зазначають вчені університету в каліфорнійській Санта-Барбарі, вони зрозуміли, яким чином ведуть себе молекули, що перебувають у синапсі, і як ця їхня поведінка призводить до "цементування" пам'яті.

Це дослідження може призвести до появи нових методів лікування таких захворювань, як хвороба Альцгеймера, вважають автори.

Все більше фахівців вважають, що погіршення стану синапсу є однією з особливостей Альцгеймера: це захворювання призводить до того, що спочатку страждає коротка пам'ять - і лише потім негативні наслідки торкаються і довготривалої.

Сильний синапс необхідний для закріплення спогадів, а цей процес передбачає вироблення організмом нових білків. Але яким чином організм контролює цей процес, поки не з’ясовано.

У ході експериментів зі щурами, які проводилися в Санта-Барбарі, з'ясувалося: білки, необхідні для цементування пам'яті, виробляються лише тоді, коли "ввімкнено" РНК (рибонуклеїнова кислота; збори молекул, що передають генетичні повідомлення від ядра до інших складових клітини).

До того, як з'являється така необхідність, РНК перебуває в стані паралічу: її відключає якась молекула, яка теж містить білки. Коли ж приходить сигнал ззовні - наприклад, коли мозок фіксує щось цікаве, коли організм переживає щось незвичайне, - ця блокуюча молекула розпадається на фрагменти, і РНК активується.

"Одна з причин, з яких це може бути цікаво, полягає в тому, що вчених вже давно бентежить питання, чому, коли синапси міцніють, відбувається деградація білків, і цей процес відбувається паралельно з синтезом нових білків, - пояснює Кеннет Козік з інституту нейробіологічних досліджень університету Санта-Барбари. - І ми з’ясували цей парадокс. Ми продемонстрували, що розкладання білка і синтез білка дійсно йдуть паралельно. Розкладання робить синтез можливим".

Ідентифікація тих білків, які потрібні мозку для фіксації спогадів, зрештою може стати дуже корисним відкриттям для людей, що страждають на розлади пам'яті.

"Учені говорять, що вони вивчали нервові клітини в лабораторних умовах і в якійсь мірі зрозуміли, яку роль можуть мати певні білки в тих ділянках мозку, які передають повідомлення і допомагають нам зберігати пам'ять, - каже Ребекка Вуд, голова британського Фонду дослідження Альцгеймера. - Цей цікавий напрямок може привести до кращого розуміння процесу втрати пам'яті, який переносять люди з Альцгеймером та іншими формами слабоумства, може призвести до появи нових методів лікування ".

Судячи за останніми прогнозами, до 2050 року від різних форм недоумства на планеті будуть страждати 115 млн чоловік.

"Більше розуміння нами факторів генетичного ризику в Альцгеймері вказує саме на синапси, так що ми вітаємо будь-які дослідження в цій галузі, - говорить Джулі Вільямс, професор психології з університету столиці Уельсу Кардіфа. - Альцгеймер - це складне захворювання, і поки що не варто сподіватися на багато що, але стан синапсів і рівень їх активності стає важливим і цікавим напрямком досліджень ".

Нагадаємо, американські вчені нещодавно навчилися блокувати страхи, впливаючи на процес реархівації спогадів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.