Суд відібрав кримські маяки у російського флоту. Росія, звичайно, не збирається підкорятися рішенню українського суду

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 12.09.2006 21:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=882

Севастопольський апеляційний господарський суд виніс ухвалу, що маяки на південному побережжі Криму, які використовуються Чорноморським флотом РФ (ЧМФ), є власністю України.

Маяк на мисі Сарич

Севастопольський Апеляційний господарський суд постановив вилучити з незаконного володіння Міністерством оборони Російської Федерації маяки „Тарханкутський”, „Євпаторійський”, „Солодунов” (поблизу міста Саки), „Ай-Тодорський”. Загалом це - 22 навігаційно-гідрографічні об’єкти, які згідно з Постановою Кабінету Міністрів України №1252 від 17 серпня 1998 року належать Міністерству транспорту України. Про це повідомив голова Всеукраїнської молодіжної громадської організації "Студентське братство" Олег Яценко, повідомляє "Газета по-українськи".

Він нагадав, що справа розглядалася протягом багатьох років, зокрема у Вищому господарському суді України, звідки була повернена до суду АРК. Всього по цій справі зібрано 7 томів документації.

За словами Яценка, „Студентське братство” в рішенні суду бачить в першу чергу висновок - юридичну експертизу про законність його вимог щодо негайного повернення усіх маяків та інших об’єктів, що незаконно утримуються Російською Федерацією в Криму.

- Суд ще раз підтвердив законність усіх претензій української сторони як відносно маяків, так і будівель, що знаходяться на території маячних містечок, - сказав він.

Яценко повідомив, що „Студентське братство” надішле звернення до міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка з проханням дотриматися обіцянки, даної ним 28 червня цього року у Севастополі, коли той в інтерв’ю журналістам запевнив, що відомство надасть усю необхідну допомогу для забезпечення діяльності державних виконавців при виконанні функціональних обов’язків.

- Також ми будемо вимагати від міністра транспорту і зв’язку України Юрія Рудьковського активізувати місцевий підрозділ - ДП „Севастопольдержгідрографія”, яка відповідає за маяки, щоб та найближчим часом приступила до вилучення і взяття на баланс усіх тих об’єктів, які є в рішенні суду, - сказав Яценко.

У зверненні до Фонду держмайна Валентини Семенюк „Студентське братство” вимагатиме „негайно припинити саботаж грудневої від минулого року Постанови Кабінету Міністрів України щодо проведення інвентаризації майна ЧФ РФ, і нарешті дати звіт за підсумками цієї інвентаризації”.

Росія не збирається підкорятися такому рішенню українського суду

Порядок вирішення спірних питань між Росією і Україною відносно Чорноморського флоту визначений базовими угодами, підписаними урядами двох країн, заявив "Інтерфаксу" у вівторок помічник головкому ВМФ РФ капітан I рангу Ігор Дигало. "Згідно базовим угодам, спірні питання повинні вирішуватися на засіданні змішаної комісії дипломатичним шляхом", - сказав Дигало, коментуючи рішення Апеляційного господарського суду Севастополя.

У головному штабі ВМФ РФ вважають, що спроби української сторони вилучити об'єкти навігаційно-гідрографії з ведення Чорноморського флоту Росії неправомірні. "Росія неодноразово заявляла, що рішення українських сільських, міських і селищних рад і судів відносно майна і об'єктів Чорноморського флоту не мають і не можуть мати якої-небудь юридичної сили хоч би на тій підставі, що вони заперечують базовим міждержавним угодам між РФ і Україною по ЧФ", - сказав "Інтерфаксу" у вівторок високопоставлений представник головного штабу ВМФ РФ.

Він підкреслив, що командування російського флоту розглядає дії судових виконавців "як спробу неправомірного вилучення майна флоту з використанням судової системи". "Командування вважає, що дані дії направлені на штучне загострення ситуації навколо питань базування флоту на території України, і наполягає на безумовному дотриманні Києвом домовленостей про продовження переговорного процесу із питань навігаційно-гідрографічних об'єктів з метою розробки угоди по їх використанню", - повідомив співбесідник агентства, повідомляє NEWSru.com.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.