Україна пройшла другий грипозний пік

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.01.2010 21:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8827

В Україні рівні амбулаторного звернення з приводу ГРІ, мабуть, минули другий пік, проте все ще залишаються високими, особливо в центральних і східних регіонах країни.

Про це наголошується в щотижневому дослідженні EuroFlu Європейського регіонального бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) за підсумками 52 тижня 2009 року.

Відповідно до нього, інтенсивність захворювання на гострі респіраторні інфекції (ГРІ) у країні знизилася до рівня 1301 хворих на 100 тис. населення, що приблизно на 75 хворих менше, ніж на 51 тижні, але майже втричі вище, ніж попереднього року.

Як повідомлялося, перший пік захворюваності на ГРІ в Україні в другій половині 2009 року припав на 45 тиждень і склав 1510 хворих на 100 тис. населення, що більш ніж втричі перевищувало показник 2008 року. Потім до 48 тижня захворюваність впала нижче 500 випадків на 100 тис. населення, опустившись навіть нижче рівня попереднього року.

Незважаючи на загальне зниження кількості хворих, Європейське регіональне бюро ВООЗ зазначає, що в Україні, за повідомленнями з точок дозорного епідемічного нагляду за важкими ГРІ (ВГРІ), за 52 тиждень знову зросла кількість госпіталізованих випадків ВГРІ, головним чином за рахунок підвищення числа госпіталізацій в дозорних установах Києва та Одеси.

В цілому Україна разом з Грузією, Польщею, Російською Федерацією (Уральський федеральний округ) та Сербією увійшла до числа 5 європейських країн (з 39 країн), в яких інтенсивність циркуляції грипу оцінена як висока.

Європейське бюро ВООЗ також зазначає, що пандемічний грип А/h1n1 був домінуючим в 27 з 39 країнах регіону, які представили дані. При цьому в 33% випадках проведення лабораторного аналізу респіраторних захворювань зафіксований грип, при цьому на штам пандемічного грипу припадає близько 96%.

За даними ВООЗ, загальне число померлих від пандемічного грипу в Європі зросло до 2555 з квітня 2009 року.

У десяти країнах були проведені дослідження ізолятів пандемічного вірусу (H1N1) - 2009 на чутливість до осельтамівіру (Таміфлю). У 26 з 1312 випадків була виявлена стійкість до даного препарату. Всі віруси, протестовані на стійкість до занамівіру (релензу) (346 з 346) проявили чутливість до цього препарату; всі віруси, досліджені на чутливість до адамантанів (64 з 64), виявилися стійкими.

"Дані, отримані із систем дозорного епіднагляду по всьому Регіону, свідчать про те, що епідемічна активність грипу зберігається, досягаючи високої інтенсивності на окремих територіях Центральної та Східної Європи", - констатує Європейське регіональне бюро ВООЗ.

"За відомостями за 52 тиждень, частка позитивних на грип дозорних зразків у цілому по регіону склала 33%, що менше пікових значень, зареєстрованих за 45 тиждень. Однак дані цифри слід інтерпретувати з обережністю, оскільки зниження рівнів амбулаторного звернення та обсягу лабораторних досліджень дозорних зразків може бути також пов'язане зі святковим періодом ", - наголошується в звіті.

Нагадаємо, за останню добу від грипу, ГРВІ і викликаних цими хворобами ускладнень померли 19 українців. В цілому з моменту початку епідемії померло вже 759 осіб.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.