Рік, який настав, принесе одужання української економіки

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 3.01.2010 21:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8828

У новому році українська економіка одужуватиме, прогнозують експерти. Економісти очікують зростання ВВП і подолання наслідків кризи. Пересічному українцеві гірше не буде.

Збільшення експорту з України через пожвавлення попиту на зовнішніх ринках призведе до зростання реального ВВП близько 4 відсотків, такий прогноз висловив в інтерв'ю "Німецькій хвилі" економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

На його думку, це уможливить зростання номінальних зарплат населення. Але високий рівень інфляції, який збережеться в новому році на рівні близько 10 відсотків, не дозволяє очікувати збільшення реальних доходів українців, каже Жолудь.

Хто б не став переможцем президентських виборів, як вважає експерт, у новому році слід чекати зростання цін на газ та електроенергію для населення, а також на залізничні перевезення.

"Жити якщо не стане краще, то ми не очікуємо і якогось суттєвого погіршення", каже Жолудь. Прогноз експерта збігається з очікуваннями Міністерства економіки. Очільник цього відомства Богдан Данилишин також очікує на 4 відсотки зростання ВВП та інфляцію не більше 10 відсотків.

Тим часом, директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський зауважує: якими б не були макроекономічні показники нового року, 2010-й стане першим роком не економічного зростання, а лише подолання наслідків економічної кризи. А вона, на його думку, вразила Україну чи не найбільше з усіх пострадянських країн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.