США загрожують скоротити фінансування ООН, якщо організація не піде на реформи

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 12.09.2006 22:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=883

Сполучені Штати повинні дати Організації Об'єднаних Націй один рік для перетворень, а якщо зміни не принесуть бажаних результатів, розглянути питання про скорочення фінансування цієї організації.

Американський посол в ООН Джон Болтон

Про це напередодні відкриття чергової 61-ої Генеральної Асамблеї ООН заявив американський посол в цій організації Джон Болтон.

Сполучені Штати, один з 192 членів ООН, вносять близько чверті бюджету цієї організації, не дивлячись на те, що консервативні члени Конгресу протягом останніх двох років загрожували провести скорочення цієї програми, повідомляє Reuters.

"Невже ми занадто багато просимо, коли вимагаємо гарного управління і відсутності корупції?" - запитав американський дипломат. Він сказав, що Вашингтон встановив мету "повної концентрації на процесі реформ" до кінця 2006 року. "Я вважаю, наші цілі і прагнення зрозумілі іншим членам ООН, і, думаю, вони зможуть порахувати, у скільки їм обійдеться відсутність реформ", - сказав Болтон.

Згідно даним опитування, 57% американців вважають, що Організація Об'єднаних Націй повинна бути закрита і замінена іншою організацією, якщо не зможе стати ефективнішою.

Тим часом у вівторок починається чергова сесія Генеральної Асамблеї ООН. Напередодні фінішувала ювілейна, 60-а сесія ГА ООН, яка увійшла до історії як одна з найрезультативніших.

Створена Комісія ООН із побудови миру, яка покликана надавати допомогу у відновленні країнам, що виходять з кровопролитних воєн і конфліктів. Натомість надтозаполітизованій Комісії з прав людини утворена Рада з прав людини. Руйнівне цунамі в країнах басейну Індійського океану в грудні 2004 року прискорило ухвалення рішення про створення Надзвичайного фонду, який дозволить світовій спільноті оперативно надавати першу допомогу країнам, що постраждали від природних і техногенних катастроф, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Прийнятий ряд рішень в області реформи самої Організації, перш за все її секретаріату, з тим, щоб зробити його роботу відкритішою і підзвітною. У вирішальній ступені до цього підштовхнула низка гучних скандалів, пов'язаних із зловживаннями в закупівельній службі ООН, а також при реалізації гуманітарної програми для Іраку.

Звучним завершальним акордом сесії стало ухвалення глобальної контртерористичної стратегії ООН. Вона є конкретним планом дій, покликаним підвищити потенціал держав в протидії терористичній загрозі у взаємодії з організаціями системи ООН, іншими міжнародними структурами.

Проте не всі установки Саміту-2005 виявилися виконаними. Як і раніше немає просування в питанні про реформування Ради Безпеки, включаючи розширення його членського складу. Глуха безвихідь зберігається на напрямі роззброєння і у сфері нерозповсюдження зброї масового знищення.

Всім цим, разом з гострими регіональними конфліктами, що залишаються, перш за все близькосхідним, належить зайнятися голові 61-ої сесії ГА ООН, дипломатові з Бахрейна Хайє Рашид Аль-халіфе. Вона стане третьою жінкою в історії ООН, що зайняла цей високий пост, повідомляє NEWSru.com.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.