Грошей в Україні вистачає лише на дерибан ватаги клептоманів

Автор/джерело -  © Кореспондент. net



Дата публiкацiї - 4.01.2010 16:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8830

Наразі Україна не в змозі забезпечити прискорений розвиток технологій і високотехнологічних галузей, оскільки параметри її інноваційно-технологічного розвитку вже давно перебувають за межами граничних інтервалів.

Як пише "Дзеркало Тижня", такий висновок зробили вчені НАНУ в національній доповіді Соціально-економічний стан України: наслідки для народу та держави, проаналізувавши досягнення останнього десятиліття.

При цьому вчені відзначають, що протягом усього періоду існування України як самостійної держави спостерігається нееквівалентний зовнішньоекономічний обмін, залежність від багатьох зовнішніх факторів, виконання функції постачальника природної сировини та робочої сили для транснаціональних корпорацій і розвинених країн, які концентрують глобальний інтелектуальний потенціал.

Також в Україні досі не створено запасу міцності економіки у формі арсеналу технологій, як проривних - для закріплення на зовнішніх ринках, так і технологій масового споживання - для розвитку внутрішнього ринку, констатують науковці.

У НАНУ також порахували, що економічні трансформації 1990-х років, які супроводжувалися різким падінням рівня виробництва та платоспроможності на тлі високих темпів інфляції, відобразилися неухильним зниженням інноваційної активності промислових підприємств, що сьогодні набуло незворотного характеру.

При цьому структурна динаміка промисловості України з технологічного укладу з 2003 до 2008 років майже не зазнала жодних змін.

Крім того, ситуація зі створенням нових технологій в Україні, на думку вчених, є катастрофічною. Зокрема, за даними офіційної статистики, загальна кількість придбаних нових технологій в Україні за період з 2000 по 2007 роки становила 5633. При цьому результати власних досліджень і розробок за останні сім років становлять у середньому 13,6% (764 технології) від загальної кількості отриманих технологій. Цей показник - вкрай низький для країни, яка декларує інноваційно-інвестиційний шлях розвитку, переконані вчені.

Водночас в Україні сукупна питома вага видів діяльності, що належать до високотехнологічних і середньотехнологічних високого рівня розвитку, становить менше 13%. Вкладення менш як 5% від інвестиційних ресурсів економіки не відповідає не тільки їхній ролі в економіці, але й потребам простого відтворення виробничого потенціалу. Створюються умови, що ведуть до згортання цих видів діяльності, застерігають науковці.

Між тим вчені констатували, що частка продукції галузей, що належать до високих технологій, становить усього 4,6%. При цьому домінуючими в українському експорті є галузі середніх низьких технологій - 56,1%.

У доповіді НАН говориться, що це означає, що країна орієнтується на виробництво традиційної індустріальної продукції, яка реалізується на конкурентних насичених ринках.

"Невміння скористатися потужним вітчизняним науково-технологічним потенціалом свідчить про брак організаційного ресурсу і, відповідно, організаційних інновацій", - упевнені вчені.

На їхню думку, саме останнє твердження дає підстави говорити про втрачені можливості, нехтування якими не тільки стало причиною складного "варіанту кризи", але й збільшило розрив з провідними країнами світу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.