Політичні ток-шоу: бізнес, собачі бої чи пошук суспільного алгоритму?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.01.2010 17:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8832

Політичні ток-шоу, що іноді тривають годинами, збирають біля телеекранів мільйонні аудиторії. Вважається, що подібний формат ТБ демократизує громадську думку, орієнтуючи її на пошук консенсусу. Але, чи відбувається це в умовах української реальності?

Політичні ток-шоу – саме цей формат сучасного телебачення більшість рейтингових телеканалів вважають своєю «фішкою». І недарма, бо політичні ток-шоу приносять неабиякі прибутки телеканалам, переконаний народний депутат Сергій Соболєв.

«Це, насамперед, медіа бізнес, – каже він. – Свідчення цього – довжелезні рекламні паузи під час ток-шоу, чого не можна помітити навіть під час інших телепрограм. І ще – ток-шоу чомусь затягуються після 23-ї години, коли дозволено рекламувати алкоголь».

Глядачі хочуть сенсацій?

Саме гонитва за прибутками змушує ведучих надавати перевагу видовищності та сенсаційності в ефірі, аніж змістовності і конструктивізму. Адже інакше «блакитні екрани» не збиратимуть мільйонні аудиторії, вважає інший частий гість політичних ток-шоу парламентарій Олег Зарубінський.

«Глядацькі рейтинги найбільші під час ток-шоу, – зазначає депутат. – Люди кажуть, що всі ці програми набридли, але телеканали виходять із рейтинговості тих чи інших телепередач».

Суспільство дорослішає, а з ним і вітчизняне ТБ

Однак, як переконує головний редактор сайту та часопису «Телекритика» Наталія Лігачова, вже настає критична межа втоми від подібних, за її висловом «собачих боїв», відтак стали з’являтися змістовніші політичні ток-шоу.

«Телеканали вже починають розуміти, що настає втома від подібних телескандалів. Відтак вони починають пропонувати інші варіанти телешоу. Вважаю, що суспільство сприймає це краще, аніж такі ток-шоу два роки тому. Тобто дорослішає суспільство, дорослішає і телебачення. Дорослішає телебачення, дорослішає і суспільство. Це – взаємний вплив», – зауважує Наталія Лігачова.

Від “Аратти”: наразі ми бачимо від численних клонів свобод слова, окрім низки негативів, беззаперчний позитив: у прямому ефірі політикани, поза своїм бажанням, стають тими, ким вони є насправді, без агіток, міфів і афіш.

Уся країна годинами має задоволення спотерегати, як зникає міфологічний макіяж і проступають потворні обриси тих, кого ще вчора ми вважали взірцем моральності, порядності, патріотизму. А тому й обрали у владу.

Чи потрібно це робити? Беззаперечно - потрібно. Тільки бажано до того, як потвора у людській подобі отримає владу, а не після цього.

В тому, як на нас, й полягає головна суспільна проблема. Адже, наразі не існує жодного механізму, жодного законного інструменту впливу суспільства на владу. Окрім виборів, які відбуваються раз на п'ять років. Саме тому, ми маємо в Україні не демократію, а класичну клептократію. А щоб виправити ситуацію, ми пропноуємо нашим представникам у владі простий тест: повернути нам, виборцям, право у будь-який момент відкликати делегований нами мандат у будь-якого представника влади.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.