«Червона калина» виходить на патрулювання

Автор/джерело -  © НТН



Дата публiкацiї - 12.09.2006 22:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=884

Ідея відновити добровільні народні дружини з’явилася під час помаранчевої революції. Нову громадську організацію назвали «Червона калина».

Ідея створення нового громадського формування належить профспілці військових та співробітників силових структур і громадській організації «Антикримінальний вибір». Ініціатори розповідають - перші добровільні формування з’явилися два роки тому.

Олег Удовченко, начальник Штабу ГО «Червона калина»:
- Виникла необхідність в організації підрозділу з функціями ДНД. З числа революційних мас створили загони не воєнізовані, а добровільні з міцних людей, які можуть присікти хуліганські дії.

Сергій Луценко, член ГО «Антикримінальний вибір»:
- Такі особи працюють за угодами з ППС, а по-друге, виконують захист і охорону громадських кордонів на масових заходах. Через що у людей не виникають сумніви щодо цих формувань.

Керівники новоствореної всеукраїнської громадської організації виключають будь-яку упередженість.

Олег Новиков, керівник Всеукраїнської ГО «Антикримінальний вибір»:
- Кожна сторона намагається знайти політичний підтекст. Сьогодні зібралися ті, хто багато років відслужив в органах міліції. Але вони служили, хтось за часів Кравченко, хтось - Білоконя. Політичний підтекст? Думаю, немає. Швидше за все, це благі цілі – підтримка громадського порядку.

Перші патрулі добровільних народних дружин з’явилися у п’ятдесятих роках минулого століття. Вони забезпечували порядок на вулицях, а також проводили профілактичну роботу.

Проте добровільні дружини не завжди себе виправдовували, хоча і були обов’язковими. З одного боку кожен мав відпрацювати певну кількість годин, з іншого – дружинники не мали спеціальної підготовки.

Ретельного відбору також не було. Відповідно, час від часу самі ж так звані добровольці порушували порядок.

Поступово народні дружини зникли. А з незалежністю про таке формування взагалі забули. Тільки п’ятнадцять років потому про неї знову згадали.

Вадим Махницький, голова профспілки військових та співробітників силових структур:
- Чому вона розпалася або самоліквідувалась? Швидше за все, її вважали пережитком радянських часів. По-друге, в період незалежності ця структура не зовсім вписалася в концепцію незалежності. Але за 15 років альтернативи не було створено. Зараз я не хочу сказати, що міліція не справляється з обов'язками, але я думаю, за 15 років будь-хто погодиться, пасивна роль на те правове беззаконня на вулицях. Виникає об'єктивна необхідність, яка могла б привертати громадян.

Олексій Міленін, голова комітету сприяння боротьби з корупцією та оргзлочинністю:
- Якщо і створювати подібні формування - більш професійно. Це означає, що вона не має бути громадською, але вона, безумовно, має спиратися на людей, які або працювали в МВС, СБУ. Тобто люди, які знають оперативно розшукову діяльність, юридично підготовлені.

На створення альтернативи ДНД люди реагують с посмішкою. Дехто добре пам’ятає часи, коли після роботи одягав на руку червону пов’язку і виконував свій громадський обов’язок.

В кількох областях вулиці вже патрулюють добровольці новоствореної організації. По всій Україні робота закипить, як тільки оформлять необхідні документи. Після цього активістам пошиють одяг та видадуть спецзасоби: гумові кийки та сльозогінний газ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.