Вчені таки знайшли Ельдорадо?

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.01.2010 10:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8865

Дослідники марно розшукували втрачене місто Ельдорадо протягом п’ятисот років і тепер його, ймовірно, знайшли за допомогою сервісу Google Earth.

Про це пише The Sunday Times.

З часів конкістадорів сотні мандрівників захоплювалися легендою про стародавню загублену цивілізацію в лісах Амазонії, і багатьом з них це коштувало життя. Деякі називали свою мрію Ельдорадо, інші - "місто Z". Але ніхто з них не повернувся з Амазонії з переконливими доказами існування цього місця.

Вчені недавно наблизилися до вирішення цієї загадки. Журнал Antiquity опублікував звіт, в якому йдеться про існування понад 200 масивних земляних споруд у верхній частині басейну Амазонки неподалік від кордону Бразилії з Болівією. Відкриття засноване на недавніх археологічних розкопках в Бразилії та на півночі Болівії і знімках районів Амазонки, взятих з Google Earth.

З супутника це виглядає як низка геометричних фігур, вирізаних на землі, але археологи та історики, що опублікували доповідь, вважають, що це залишки доріг, мостів, ровів, вулиць і площ, які формували основу розвинутої цивілізації, що простягалася на території 155 миль, з населенням, що досягало 60 тисяч осіб. Руїни датуються 200-1283 роками н.е.

За словами автора книги Загублене місто Z Девіда Гранна, важливість відкриття не можна недооцінювати.

Гранн переконаний, що це руйнує домінуючі уявлення про те, як виглядала Амазонка до прибуття Христофора Колумба.

"Протягом століть вчені вважали, що джунглі - це просто смертельна пастка, "фальшивий рай", де мешкали тільки нечисленні і примітивні кочові племена. Ці відкриття показують, що фактично Амазонка була осередком великої цивілізації, яка існувала перед інками і побудувала надзвичайно розвинуте суспільство з монументальними земляними спорудами,"- зазначає він.

Довідка. Ельдорадо (в буквальному перекладі з іспанської означає "позолочений, золото") - це країна, багата на золото і коштовності, яку іспанські завойовники шукали в 16-17 століттях у Південній Америці. Як стверджують давні індіанські легенди, в тропічному лісі з чистого золота було споруджено місто Паітіті. Воно нібито перебувало на відстані 10-денного переходу від стародавньої столиці держави інків - перуанського міста Куско.

Згідно з легендою, що дійшла до конкістадорів, правитель Ельдорадо щоранку обсипався золотим піском і змивав його у водах священного озера. Легенда і назва країни походять від існуючого в групи індіанських муісків звичаю присвячення в правителі. Муіскі жили на високогірному плато в Східній Кордильєрі на території сучасної Колумбії. Вони створили ранньодержавні утворення, зруйновані іспанцями в ХVI столітті.

У переносному значенні слово Ельдорадо вже давно вживається в значенні "країна казкових багатств".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.