Палеонтологи пересадили стародавніх людей з землі на кораблі

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 13.01.2010 05:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8873

Давні люди мігрували з Африки в інші частини світу не сушею, а по морю. Таку точку зору підтверджують знайдені на Криті кам’яні інструменти, які могли використовуватися для виготовлення човнів.

На подібних човнах прадавні люди розселялись по світу

Доповідь з описом знахідок була зроблена в ході щорічної зустрічі Американського археологічного товариства. Її основні висновки наводить портал Science News.

В цілому вчені виявили кілька сотень загострених з обох кінців знарядь праці. Їхній вік оцінюється як мінімум в 130 тисяч років. Знахідки нагадують інструменти, які створювали Homo erectus, що жили на африканському континенті близько 800 тисяч років тому. До цих пір вважалося, що найстаріші з відомих людських поселень на Криті не старше за дев'ять тисяч років. Вчені вважали, що вони були створені групами людей, що вже освоїлися на території Середземномор'я.

Автор нової роботи вважає, що H. erectus були досвідченими мореплавцями і потрапили на Крит набагато раніше. Поки у науковця немає пояснення, навіщо люди припливали на Крит.

За однією з поширених теорій, цей острів був випадковою зупинкою в дальніх подорожах. На думку вченого, велика кількість предметів раці й інші численні свідоцтва перебування H. erectus свідчать, що їх популяція на Криті була досить значною. Автор вважає, що Крит був заселений в ході глобальної міграції людей з Африки.

Факт розселення людини з Африки по всьому світу вважали доведеним більшість вчених. Однак подробиці цієї події зрозумілі фахівцям не до кінця. Так, минулого року в одній з робіт були наведені докази, що міграція відбувалася в два етапи.

Неандертальці - результат першої хвилі міграції людини з Африки

Канадський палеонтолог Майкл Шіллачі у своїй роботі, опублікованій в журналі Journal of Human Evolution, доводить, що міграція людей з Африки відбувалася в два етапи. Загальноприйнята на сьогоднішній день теорія стверджує, що сучасні люди покинули африканський континент і почали заселяти Європу близько 50 тисяч років тому.

Професор Університету Торонто стверджує, що, хоча всі сучасні люди є нащадками мігрантів "другої хвилі", деякі популяції, що вийшли з Ізраїлю, Йорданії, Лівану, Сирії, Австралії, Нової Зеландії та Індонезії, мають генетичну подібність з більш ранніми мігрантами.

Шіллачі також встановив, що нащадки людей, які мігрували першими, є далекими родичам неандертальців, які покинули Африку значно раніше предків людини розумної. Загальний предок Homo sapiens і неандертальців жив в Африці близько 500 тисяч років тому, проте гілка неандертальців виділилася в окрему після його міграції в Європу, у той час як сучасна людина з'явився безпосередньо в Африці.

Свої висновки Шіллачі зробив, ґрунтуючись на результатах генетичного аналізу і порівняльного аналізу черепів 28 популяцій сучасної та доісторичної людини. Подібний аналіз часто проводять на додаток до дослідження послідовності ДНК для більш точного визначення відносин спорідненості між людськими популяціями.

Канадський вчений встановив, що найдавніші люди з Близького Сходу з одного боку та Австралії, Нової Зеландії та Індонезії з іншого, генетично дуже схожі. Всі сучасні люди ближче до "європейців", які жили в період від 40 до 10 тисяч років тому - тобто, вже після "другої хвилі" міграції з Африки.

Найбільш вірогідним сценарієм розвитку подій, на думку Шіллачі, є наступний: предки людей, що заселили Австралію і Азію, вийшли з Африки до початку міграції, що призвела до заселення Європи 50 тисяч років назад. Вчений вважає, що ранні мігранти залишили Африку приблизно 100 тисяч років тому і згодом перемішалися з тими, хто покинув африканський континент пізніше.

У своїй статті палеонтолог робить висновок, що людські популяції, що покидали Африку з різницею в 50 тисяч років, могли представляти різні підвиди людини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.