Кажуть, що НЛО виявилося космічним камінцем

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.01.2010 15:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8882

Астероїд 2010 AL30, виявлення якого два дні тому викликало ажіотаж серед астрономів через його незвичайну орбіту, благополучно минув Землю, розминувшись з нею на відстані 130 тисяч кілометрів.

Астероїд 2010 AL30 був виявлений 10 січня за допомогою телескопів на експериментальному майданчику Лабораторії Лінкольна (США, штат Нью-Мексико).

Увагу вчених привернуло те, що він рухається по орбіті, яка практично збігається з орбітою Землі. У результаті вчені висунули гіпотезу, що це може бути не природне небесне тіло, а "забутий" космічний апарат.

Відповідно до розрахунків, опублікованих на сайті Центру малих планет Міжнародного астрономічного союзу в понеділок ввечері, астероїд у середу, близько 12:48 за Гринвічем (14:48 за Києвом), повинен був зблизитися з Землею на мінімальну відстань - 128 тисяч кілометрів, приблизно втричі ближче Місяця.

Як повідомляють російські астрономи, розрахунки виявилися не зовсім точними: астероїд наблизився до Землі на найменшу відстань у середу вранці - о 8:45. У момент зближення за астероїдом стежив один з радарів NASA, призначений для спостереження за космічними об'єктами - радар Голдстоун. За попередніми даними, гіпотеза про штучне походження 2010 AL30 не підтверджується.

"Період обертання дорівнює періоду обертання Землі навколо Сонця. Дивна орбіта, спочатку думали, що це штучний об'єкт, який-небудь розгінний щабель, але це не підтвердилося, тому що 15-метровий об'єкт - це навряд чи", - заявив російський астроном Леонід Єленін . Він додав, що зараз йде обробка луна-сигналу, отриманого Голдстоуном. За її підсумками можна буде точніше судити про форму об'єкта, а значить і зрозуміти його природу.

Виявлення 2010 AL30 знову спровокувало дискусії про те, що наявних засобів стеження за астероїдами і кометами недостатньо для того, щоб захистити Землю від можливого зіткнення.

Раніше вчені передбачили, що в 2036 році можливе зіткнення з астероїдом 2004 MN4, який отримав назву Апофіс, що призведе до перетворення в пустелю території, що приблизно така, як Франція. У зв'язку з цим керівництво Роскосмосу найближчим часом обговорить проект запобігання падінню на Землю Апофіса.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.