На Марсі знайшли пісчані дерева

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.01.2010 10:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8890

Фахівці NASA виявили на кількох знімках поверхні Марса, зроблених камерою HiRISE, встановленою на апараті Mars Reconnaissance Orbiter, темні утворення, що нагадують за формою дерева.

При погляді на знімки здається, що поряд з пагорбами височіють ряди хвойних дерев, але насправді це всього лише піщані дюни, вкриті замерзлим вуглекислим газом. Навесні лід починає танути і зникати, і "дерева" - всього лише сліди звичайного зсуву.

Як пояснює представник Національного управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору Кенді Хансен, смуги - це пісок, що пересувається через випаровування льоду. Трохи лівіше від центру фотографії можна навіть побачити невелику хмарку пилу, підняту одним зі зсувів.

На іншій фотографії, оприлюдненій вчора NASA, зображено наймолодше лавове поле планети з нині відомих. Воно розташоване в долині Атабаска області Елізіум Планіція в районі екватора. Вчені виявили тут кремнезем і сірчанокисле залізо, які повинні були утворитися в результаті дії кислої води на базальтові матеріали при низьких температурах. Джерело води і відкладень залишається невідомим.

Нагадаємо, наприкінці минулого року фахівці NASA заявили, що в їхньому розпорядженні є серйозні докази того, що життя на Марсі все-таки існує.

Mars Reconnaissance Orbiter перебуває на орбіті Червоної планети з 2006 року. Його головною метою є пошук доказів існування в далекому минулому води на поверхні Марса. Тому основну увагу приділяє зонд полярним регіонам, де найлегше знайти літопис кліматичної історії. На знімку представлена місцевість, що перебуває менш ніж у 400 км від північного полюса.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.