На Банковій теж заговорили про фальсифікації

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 14.01.2010 12:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8894

Недосконалість закону про вибори Президента України по суті легітимізує фальсифікації під час проведення виборів.

Про це заявила заступник голови Секретаріату президента України, представник Президента України в Конституційному суді України (КСУ) та Центральній виборчій комісії (ЦВК) України Марина Ставнійчук.

Вона зазначила, що дозвіл включати в списки виборців громадян у день виборів "по суті легітимізує так звані "каруселі", коли громадяни можуть масово голосувати по декілька раз". Також вона повідомила, що до сьогодні КСУ не дав висновку стосовно норм Кримінального кодексу, що передбачають відповідальність за неодноразове голосування громадян в день виборів.

Вона нагадала, що на сьогодні Кримінальний кодекс передбачає покарання за подвійне і більше голосування одного і того ж самого громадянина на одній і тій самій дільниці, але Кримінальний кодекс нічого не говорить про покарання тих громадян, які голосуватимуть два і більше разів не на одній, а на різних виборчих дільницях. На думку Ставнійчук, що така норма до КК була прийнята навмисно, для того, щоб ускладнити роботу правоохоронних органів у виявленні та покаранні порушників виборчого законодавства.

Нагадаємо, під час президентських виборів 2004 р. одним з основних порушень було багаторазове голосування за відкріпними посвідченнями, які під час внесення змін до закону про вибори Президента України були скасовані.

Від “Аратти”: нам, виборцям, цікаво, що ж заважало Президенту Віктору Ющенку виступити із законодавчими ініціативами і внести поправки у виборче законодавство і у Кримінальний Кодекс?

Часу не вистачило за п'ять років? Адже, у Президента у парламенті є ціла фракція, яка формально знаходиться у правлячий більшості. Тобто, у разі таких ініціатив - ухвалити відповідний закон не було жодних проблем.

Проте, як ми всі бачили і продовжуємо спостерегати, вся енергія гаранта виливається у публічне багаторічне верещання на тему "Погана Тимошенко".

Тільки одне не зрозуміло: чого ж насправді варті твердження гаранта про гарантії чесних демократичних виборів, якщо він, своєю бездіяльністю сприяє скоєнню злочину?

Але це - вже питання до Генерального прокурора України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.