Кінець “свинячого” шоу

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 14.01.2010 13:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8896

Уряди США та Європи скасовують замовлення на ліки від свинячого грипу.

Американський і європейські уряди скасовують замовлення на препарати для профілактики свинячого грипу, пише газета “Вєдомості” в статті “Свіной возврат”.

Зокрема, зазначає видання, Франція планує відмовитися від 50 млн доз вакцини з замовлених 94 млн (постачальники - Sanofi-Aventis, Novartis, GlaxoSmithKline та Baxter), Німеччина - від половини з замовлених 50 млн доз (GlaxoSmithKline).

Уряд Великобританії також веде з Glaxo, що вже поставила в країну 23,9 млн доз, переговори про зниження обсягу закупівель, крім того, влада країни збирається відмовитися від частини препаратів, зарезервованих у Baxter.

У свою чергу іспанські чиновники заявляють, що хотіли б повернути невикористану вакцину (обсяги не уточнюються), а Нідерланди та Швейцарія планують відвантажити незатребуваний препарат до країн, де його все ще не вистачає.

За даними агентства Bloomberg, про можливість повернення частини вакцини заявляла і Бельгія, що замовила 12,6 млн доз і вже отримала близько 5 млн.

Ведомости пишуть, що сплеск продажів вакцини від грипу A/H1N1 став для фармацевтичних компаній несподіваною удачею переважно завдяки урядовим замовленням.

Так, найбільше щастило британській GlaxoSmithKline, яка, за прогнозами галузевих аналітиків, повинна була заробити додаткові $ 3,5 млрд. Sanofi і Novartis планували отримати $ 1 млрд і $ 600 млн відповідно.

Цікаво, що скорочення обсягу замовлень може привести до того, що продажі у IV кварталі 2009 року і з січня по березень 2010 року стануть нижчими за очікування, прогнозують експерти, хоча самі фармацевтичні концерни і заявляють, що незадоволений попит на їхню продукцію ще є за межами Європи .

Тим часом, пишуть Ведомости, уряд США має намір зменшити замовлення вакцини, яку повинна була поставити австралійська CSL, повідомила вчора компанія. Рішення про те, чи будуть скорочені закупівлі, поки не прийняте, заявляв наприкінці минулого тижня представник американського уряду.

"Всі програми з вакцинації були побудовані на тому, що одній людині необхідні дві дози", - пояснює Ангус Ніколл, фахівець з грипу Європейського центру з профілактики захворювань.

При цьому він пояснює, що "виявилося, що достатньо й однієї. Тому поява надлишків цілком природна і говорити про те, що країни замовили занадто багато препаратів, не можна".

Видання при цьому зазначає, що справа не тільки в дозуванні: так, щеплення від свинячого грипу зробили лише 3,8 млн британців, хоча до медичних установ було відправлено 12,5 млн доз, готових до використання, наводить цифри Financial Times.

Водночас у Франції від грипу H1N1 зробили щеплення 5 млн чоловік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.