Вчені розібралися в організації словника людини

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.01.2010 14:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8909

Група дослідників з Університету Карнегі-Меллон встановила, яким чином організовано словник в головному мозку людини.

Томограми, отримані під час досліду. Праворуч - розрахована програмою для певного слова, ліворуч - отримана на практиці. Ілюстрація авторів дослідження

Стаття вчених з'явилася в журналі PLoS ONE, а її короткий виклад наводиться в прес-релізі на сайті університету.

У рамках дослідження добровольцям вимовлявся один з 60 обраних для дослідження іменників. При цьому активність головного мозку випробуваних відстежувалася за допомогою томографії. Науковці підкреслюють, що на відміну від попередніх досліджень, де використовувалися, в тому числі, і картинки, в рамках нового дослідження вивчалося лише сприйняття на слух.

При цьому вчені встановили, що аналіз слова проводиться на підставі трьох основних характеристик: чи має об'єкт відношення до їжі, чи має об'єкт відношення до укриття-притулку, яким чином людина маніпулює даним об'єктом. Вивчення томограм дозволило встановити, що кожен з цих визначень кодується в 3-5 регіонах головного мозку, які були розраховані на підставі зібраних даних.

Так, наприклад, слово "квартира" призводило до активації регіонів, відповідальних за притулок. Учені підкреслюють, що схожа схема активації спостерігалася у всіх 10 добровольців, які брали участь в експерименті.

Щоб перевірити працездатність нової теорії, вчені намагалися відгадати за допомогою комп'ютерної програми одне з 60 слів, що задумував доброволець, використовуючи лише дані томографії. У результаті вчені змогли досягти точності приблизно 72 відсотка серед всіх добровольців, а точність вгадування для двох учасників експерименту перевищила 84 відсотки.

Вчені підкреслюють, що їх аналіз далеко не повний. Так, наприклад, серед представлених 60 слів були відсутні іменники, що пов'язані із статевим розмноженням. Дослідники вважають, що за аналіз цих слів повинні відповідати ті регіони мозку, що не проявили себе у межах цього дослідження, повідомляє Lenta.ru.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.