Митрополит Софроній заявляє, що його благословення Януковича сфальсифіковане

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 15.01.2010 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8911

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній заявляє, що його участь у рекламному ролику кандидата у Президенти Віктора Януковича, де він начебто його благословляє - сфальсифіковане.

Янукович не отримував благословення від митрополита Черкаського і Канівського

«Відверто кажучи, я поки що не бачив цього ролика, з якого в багатьох склалося враження, що я нібито благословляю кандидата у Президенти Віктора Януковича, – зазначив владика. – Але мені вже зателефонувало багато людей, які дивуються, чому я порушую принцип «Церква – поза політикою». Насправді я вважаю цей ролик сфабрикованим, і ось чому. Років п’ять тому Прем’єр-міністр України Віктор Янукович відвідував наш собор, і я приймав його так, як належить приймати керівника українського Уряду – повів у храм, розповів про собор. Це було зазнято. Але на цьому – все. Коли Віктор Янукович востаннє приїздив у Черкаси – вже з агітаційною метою – мене навіть не було в Україні. Зрозуміло, я з ним не зустрічався», - заявив митрополит.

Оскільки образ митрополита Софронія було використано в агітаційному ролику без його згоди, владика планує звернутися з цього приводу до суду, повідомляє «Прес-центр».

«Мені завдано моральних збитків і неабияких. Яке хтось має право без мого дозволу й навіть відома робити агітаційний матеріал і показувати його на всю Україну? – обурюється владика. – Я проти цього. По-перше, я особисто не збираюся голосувати за Віктора Януковича. В мене є своя позиція, своє бачення, на які я маю право як громадянин України. Тож вимагаю зняти цей ролик з ефіру».

Владика Софроній закликав усіх віруючих, які у день виборів прийдуть на дільниці, зробити усвідомлений вибір – свій власний, уникаючи впливу ззовні. При цьому, наполягає владика, не треба робити ворогів із тих людей, які підтримують інших кандидатів, адже кожен має право на власну думку і власний вибір.

Митрополит Софроній – чи не єдиний з ієрархів УПЦ МП, хто має сміливість публічно висловлюватися на підтримку необхідності автокефалії Української Церкви і не раз це робив

Довідка

Архієпископ Черкаський і Канівський Софроній (Дмитро Савович Дмитрук) народився 15 лютого 1940 року в селі Мнишин Гощанського району Рівненської області.

По закінченні середньої школи у 1957 році працював на будівництві. З 1960 року служив у лавах Радянської Армії.

З 1962 по 1966 рік навчався в Московській духовній семінарії. Протягом 1966-1970 років навчався в Московській духовній академії, закінчив її зі ступенем кандитата богословія. З 1970 по 1972 р. залишений при МДА професорським стипендіатом, співробітник Церковно-археологічного кабінету і старший екскурсовод.

24 листопада 1968 року був висвячений у сан диякона. 12 квітня 1971 р. прийняв чернечий постриг на честь свт. Софронія, єпископа Іркутського.

7 січня 1973 року висвячений у сан ієромонаха. 1977 р. — возведений у сан ігумена.

Протягом 1974-1979 рр. викладав у МДАіС.

З жовтня 1979 р. — настоятель храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці у селі Старий Коврай Чорнобаївського району Черкаської області. Впродовж 1980-1987 років — настоятель храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці в Черкасах. У 1987-1989 рр. — настоятель Спасо-Преображенського храму в місті Городищі Черкаської області. З 1989 до 1992 року — настоятель Свято-Борисо-Глібського храму в місті Бориспіль Київської області, благочинний Бориспільського округу.

1992 року возведений у сан архімандрита.

9 серпня 1992 року відбулася хіротонія архімандрита Софронія в єпископа Черкаського і Канівського.

23 листопада 2000 року возведений у сан архієпископа. З 1 жовтня по 30 грудня 2001 р. тимчасово керував Полтавською і Кременчуцькою єпархією.

Митрополит Софроній – чи не єдиний з ієрархів УПЦ МП, хто має сміливість публічно висловлюватися на підтримку необхідності автокефалії Української Церкви і не раз це робив.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.