Гримаси правосуддя. За скільки продається наша свобода вибору?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.01.2010 21:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8921

Суддя Апеляційного адміністративного суду Києва Галина Федорова за рішення про можливість голосувати на дому, яким фактично узаконено фальсифікації, отримала хабар від представників Партії регіонів у розмірі 500 тисяч доларів США.

Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Юрій Прокопчук, посилаючись на інформацію, отриману від джерел в штабі кандидата в президенти Януковича, повідомила прес-служба.

Також Прокопчук звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою негайно розслідувати цю інформацію та вжити необхідних передбачених законодавством дій.

Між тим ГПУ вважає "навалу надомників" цілком нормальним явищем.

Генеральною прокуратурою України заступнику Міністра внутрішніх справ України, який ввів перевірки лохотрону, внесено протест.

Вимоги МВС України про проведення перевірок з метою виявлення ознак злочинів, передбачених статтею 358 Кримінального кодексу України, суперечать диспозиції цієї статті, Закону України «Про вибори Президента України» та призводять до численних скарг громадян в усіх регіонах держави про порушення їх конституційних прав, повідомила прес-служба ГПУ.

"Статтею 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України". - вважають у ГПУ.

"Згідно зі статтею 11 Закону України «Про вибори Президента України» заборонено незаконне втручання будь-кого у виборчий процес". - переконані на Різницькій.

"Розгляд звернень, заяв і скарг з питань організації і проведення голосування відповідно до ст. 27 Закону належить до повноважень дільничної виборчої комісії, яка здійснює контроль за додержанням та однаковим застосуванням законодавства про вибори Президента України". - стверджують у прокуратурі

"Відповідно до ст. 93 Закону такі скарги розглядаються відповідною виборчою комісією згідно з цим та іншими законами України. Якщо виборча комісія при розгляді скарги визнає необхідним проведення перевірки зазначених у скарзі обставин правоохоронними органами, відповідні органи за зверненням виборчої комісії перевіряють ці обставини та вживають відповідних заходів щодо припинення порушення законодавства". - кажуть у ГПУ.

Порядок проведення голосування за межами приміщення для голосування визначено статтею 77 Закону. На підставі заяв громадян секретар дільничної виборчої комісії у графі "підпис виборця" списку виборців робить запис "голосує за місцем перебування". Голосування виборців за межами приміщення для голосування організовують не менш як три члени дільничної виборчої комісії, визначені виборчою комісією. Ці члени комісії повинні бути представниками різних кандидатів на пост Президента України.

Генеральний прокурор України звернув увагу прокурорів АР Крим, областей міст Києва та Севастополя, що у разі проведення органами міліції за власної ініціативи перевірок з приводу голосування на дому, без отримання таких доручень від самих виборчих комісій, це слід кваліфікувати як перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права. При виявленні подібних фактів необхідно принципово і невідкладно реагувати.

На жаль, відомство Олександра Медведька так і не роз'яснило, а що ж насправді робити з дописувачами липових заяв і хто має їх виявляти. Принаймні ГПУ, як орган захисту наших виборчих прав - "умили руки".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.