Комітет виборців назвав “головну проблему” на виборах в Україні

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.01.2010 15:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8929

Комітет виборців України заявляє про масове внесення змін до списків виборців у день голосування в Донецькій та Одеській областях.

У КВУ вважають, що найбільшою проблемою, яка може вплинути на результат голосування і на визнання виборів на окремих дільницях недійсними, може стати рішення дільничних виборчих комісій про внесення виборців до списку в день голосування за власним рішенням.

У Комітеті виборців зазначили, що це суперечить як нормам виборчого законодавства, так і останнім рішенням судів. Незважаючи на це, комісії стали вносити імен а виборців у списки. Були зафіксовані факти внесення виборців у списки для голосування на підставі рішень ДВК.

Так, у Донецькій області більшість ДВК області на ранковому засіданні прийняли рішення про те, що вони своїм рішенням вноситимуть виборців у списки для голосування.

Крім того, в Одеській області дільничні виборчі комісії масово вносять виборців у день голосування до списків на підставі заяви та ксерокопії паспорта.

У Херсонській області (ТВО №185) на виборчих дільницях виборців вносять у уточнений список виборців на підставі відміток про їхнє місце проживання. На питання, чи приймалися рішення комісією стосовно цього, відповідають, що так, приймалися, у суботу перед днем голосування (ТВО №185, дільниці №55 і 57).

У КВУ зауважують, що більшість виборчих дільниць України відкрилися вчасно, однак існували проблеми з кворумом членів ДВК на дільницях.

Нагадаємо, вчора ввечері, 16 січня, Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Центральної виборчої комісії, яке дозволяло вносити зміни в списки виборців у день голосування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.