Хроніки вільного вибору. На Донбасі рівень фальсифікацій перевищив показники 2004 року

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 17.01.2010 22:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8938

На Донбасі основна ставка командою кандидата в президенти Януковича робилася виключно на реалізацію маніпуляційних технологій і організацію фальсифікацій.

Так прокоментував особливості першого туру виборів на Донбасі заступник Директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.

Як відмітив Голобуцький, при цьому головне завдання, яке ставили перед собою фальсификатори - підвищення явки виборців і маніпуляція з реєстром виборців. За його словами, це значить, що виборчий процес перетворився на фарс, а ідеологічна дискусія на цих виборах геть відсутня.

«Можна з упевненістю говорити про те, що перший тур виборів перетворився на фарс. Ні про яку боротьбу ідей і програм ми не можемо говорити. Ставка робилася виключно на адмінресурс і фальсифікації. На Донбасі ці вибори з упевненістю можна назвати більш складними і деструктивними ніж президентські вибори 2004 року. Як виявилося, спочатку штаб Януковича і не збирався вести цивілізовану політичну дискусію. То яким чином збільшувався реєстр виборців, як цинічно організовувався процес голосування вдома, наскільки жорстко виявлялася протидія спостерігачам і соціологам - все це свідчить про стартовий намір звести всі вибори до тотальних фальсифікацій і фарсу».

На думку Голобуцького, якщо опоненти Януковича не зможуть запропонувати ефективну модель протидії цим фальсифікаціям, другий тур стане символом фальсифікацій і цинізму. «Кампанія Тимошенко просто зобов’язана збудує адекватні механізми протидії фальсифікаціям. Це стосується як правових методів, так і політичних. Більш того, перетворення демократичного інституту волевиявлення на фарс загрожує наймолодшій моделі української демократії. І тут повинні адекватно спрацювати правоохоронні органи, заводячи кримінальні справи на найбільш жорсткі прояви фальсифікацій».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.