Монополію Януковича у АР Крим зруйновано

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.01.2010 03:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8943

Віктор Янукович, за попередніми даними, прогнозовано перемагає у Криму на президентських виборах.

Втім, перші результати Сергія Тігіпка та Юлії Тимошенко показують, що у «регіоналів» більше немає політичної монополії на півострові. За попередніми даними, лідер Партії регіонів не отримає в Криму очікуваних 50% голосів. Водночас, представники кримських штабів кандидатів у президенти Юлії Тимошенко і Віктора Януковича обмінюються взаємними звинуваченнями у порушеннях і фальсифікаціях під час голосування.

Представники БЮТ заявили про виявлення в Ялті і Сімферополі великої кількості заяв на голосування вдома, написаних однією рукою, а також про зафіксовані автобуси з групами виборців, які їздять з дільниці на дільницю. Серед тих, хто записався на голосування вдома, правоохоронці виявили здорових людей, або ж тих, хто давно помер, повідомили в кримському штабі кандидата Юлії Тимошенко.

За словами лідера кримського БЮТу Андрія Сенченка, на деяких виборчих дільницях сільських районів півострова кількість тих, хто голосував удома сягнула 15-20%. Це, на думку представника Юлії Тимошенко, свідчить про можливі фальсифікації. Андрій Сенченко повідомив, що був змушений звернутися до правоохоронців. За його словами, кримська міліція намагалася стати на перешкоді спробам фальсифікацій під час масового і немотивованого голосування вдома, але цьому перешкоджала кримська прокуратура.

Водночас штаб Віктора Януковича звинуватив Блок Юлії Тимошенко і Міністерство внутрішніх справ у спробах зірвати вибори президента в Криму. Як мовиться у заяві Партії регіонів, до штабу надходить інформація про те, що представники БЮТ у деяких виборчкомах автономії вимагають від комісій виконувати «рішення Апеляційного адміністративного суду Києва», стверджуючи, що голосування вдома може проводитися тільки за наявності медичної довідки.

Загалом, вибори пройшли спокійно й активно

За даними представників Віктора Януковича, у першій половині дня в неділю в окружну комісію №2 прибула людина, яка представилася як заступник начальника кримського управління МВС генерал Віктор Чепак, який «зажадав від голови окружної комісії надіслати рішення київського суду в дільничні комісії і виконувати його». За словами «регіоналів», генерал Чепак «погрожував членам комісії кримінальною відповідальністю за невиконання рішення суду».

Разом із тим, Прокуратура Криму повідомила, що за останні два дні зафіксувала 19 заяв, які стосуються виборчого процесу. 16 січня 2010 року прокуратурою автономії від громадян і відомств отримано 16 звернень, пов'язаних з порушеннями законодавства про вибори Президента України. З них 5 направлено за належністю для вжиття заходів до органів внутрішніх справ і відповідних виборчкомів, за 6 заявами тривають перевірки. У скаргах указувалося, зокрема, на такі факти, як порушення при складанні списків виборців і підкуп останніх.

У першій половині дня 17 січня 2010 року зафіксовано 3 звернення, які направлено для реагування за належністю. У них мова йде про порушення при проведенні агітації, вчинення хуліганських дій та бездіяльність дільничної комісії. Крім того, у результаті проведених органами прокуратури Криму перевірок на порушення внесено 17 документів реагування, зокрема, на дії органів внутрішніх справ при самовільному проведенні перевірок з приводу голосування вдома без відповідних доручень виборчих комісій, повідомила прес-служба кримської прокуратури.

Загалом спостерігачі, в тому числі міжнародні, відзначають спокійний перебіг виборів на території АРК і Севастополя, відсутність серйозних порушень і відносно високу активність виборців. В Криму рівень активності перевищив 63%, у Севастополі – сягнув 66%. Це значно менша, аніж під час попередньої президентської кампанії 2004 року, але вище, аніж на останніх парламентських виборах 2007 року.

Цифри особливо вражають на тлі прогнозів місцевих політологів про розчарування кримчан і севастопольців українськими політиками та закликів проросійських радикалів ігнорувати вибори «окупаційної адміністрації».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.