Британське королівське товариство оприлюднило оригінал історії про Ньютона і яблуко

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 19.01.2010 13:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8955

Загальновідома історія про те, як було відкрито фундаментальний закон механіки - правда.

До цього часу замітки про Ньютона, де вперше згадується знаменитий фрукт, зберігалися в архіві Королівського товариства

Британське королівське товариство опублікувало на своєму сайті фотокопію манускрипту, що належить перу Уїльяма Стаклі, друга і біографа Ісаака Ньютона, в якому вперше розповідається історія про яблуко, що надихнуло великого вченого на відкриття закону всесвітнього тяжіння.

Про це повідомляє The Guardian, наводячи цитати з документа.

До цього часу замітки про Ньютона, де вперше згадується знаменитий фрукт, зберігалися в архіві Королівського товариства і були доступні лише фахівцям. Рішення зробити ці документи доступними для публіки було приурочене до 350-річчя товариства.

Ця історія описана в манускрипті друга і біографа вченого Вільяма Стаклі, що датується 1752 роком.

У рукописі, фотокопія якого викладена на сайті Британського королівського товариства, Стаклі розповідає, що історію про яблуко Ньютон сам розповів йому в 1726 році, в саду за чашкою чаю.

Ньютон розповів Стаклі, що це сталося з ним у 1666 році, коли через епідемію чуми в Європі йому довелося покинути закритий Кембриджський університет і повернутися до свого будинку в графстві Лінкольншир, в саду якого він любив міркувати. У той час його цікавило питання про те, чому Місяць обертається навколо Землі. За словами вченого, саме яблуко наштовхнуло його на думки про всесвітнє тяжіння, і після цього випадку він провів кілька років, намагаючись обґрунтувати своє відкриття, пише The Independent.

За словами бібліотекаря Королівського товариства Кейт Мур, Ісаак Ньютон дуже любив історію про яблуко і охоче розповідав її. На думку Мур, ця історія - правда. Вона не тільки кумедна, але також є натяком на пристрій Сонячної системи і відсилає до біблійної історії про "древо пізнання".

Закон всесвітнього тяжіння був відкритий Ісааком Ньютоном у 1667 році на основі аналізу руху планет. Закон говорить, що всі тіла взаємодіють одне з одним з силою, прямо пропорційною добутку мас цих тіл і обернено пропорційною квадрату відстані між ними.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.