Чому фан-клуб Януковича так завзято відстоює голосування на дому?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.01.2010 13:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8956

Під час першого туру голосування по виборах Президента надзвичайно багато громадян, тобто 1,5 млн., нібито проголосували вдома. Наскільки реально було чесно це реалізувати членам виборчкомів?

У народних обранців, які були спостерегачами під час народного волевиявлення, вже виникли сумніви.

Голосування на дому є інструментом для фальсифікації виборів і спотворення волевиявлення людей, переконаний народний депутат від БЮТ Святослав Олійник.

За його словами, механізм, коли здорові, працездатні люди, пишуть заяви, щоб їм додому обмежена група людей привезла скриньку, - це ніщо інше, як механізм штучного додавання голосів з певною метою.

"Ми вважаємо це інструментом спотворення волевиявлення людей і фальсифікації виборів. На окрузі, де я працюю, у мене є дільниці де 28% людей проголосувало на дому, без медичних довідок. Це кожна третя людина, є ж всякому межа", - сказав Олійник.

Як наголосив народний депутат, саме тому БЮТ вимагає, щоб ця система була змінена. "Це ненормально, коли кожна третя людина в якомусь регіоні голосує на дому", - додав він.

А нардеп Юрій Гримчак підтверджує свої підозри цифрами.

«Порахуємо. Нехай процес голосування вдома у старої, немічної людини займе 5 хвилин. Добиратися до неї на машині доведеться 10-15 хвилин, стільки ж до наступної, не кажучи вже про села, де проїзд ускладнений рельєфом місцевості й складними зараз погодними умовами. В підсумку, 1 виборець, який проголосував вдома, обійдеться членам виїзної виборчої комісії у пів-години роботи. Таким чином, з 8 ранку до 20:00 одна виїзна комісія на автомобілі (!) зможе відвідати 24-25 чоловік». - ромірковує нардеп.

«За даними ЦВК, вдома проголосувало близько 1,5 млн. виборців. Ділимо цю суму на 25 і дізнаємось, що для забезпечення голосування вдома знадобилося 60 тисяч виїзних комісій. Питання до ЦВК: скільки виїзних комісій працювало в першому турі виборів Президента 2010 року?», - запитує Гримчак.

Гримчак нагадав, що в Україні існує Держреєстр, який спеціально враховує кількість і місцерозташування всіх громадян України з обмеженими можливостями щодо свободи дій. А ті, хто проголосував вдома й при цьому не входить у ці списки, цілком можуть бути замішані у масштабній фальсифікації. Це один з варіантів підкупу виборців, коли результати голосування бачать тільки зацікавлені члени виїзної виборчої комісії, сформованої на місцях з урахуванням побажань представників одного з кандидатів у Президенти.

«Це питання необхідно найближчим часом розглянути, тому що воно дійсно заважає працювати, заважає провести 2 тур виборів Президента в Україні», - сказав Гримчак.

Як повідомлялося раніше, сьогодні парламент відмовився навіть розглянути це питання.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.