Спроби NASA поновити роботу марсіанських зондів не вдалася

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 21.01.2010 18:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8994

Спроби фахівців NASA зареєструвати сигнали від зонда “Фенікс” і визволити застряглий в піску марсоход “Спірит” закінчилися невдачею.

Подробиці обох операцій приводить портал Universe Today
.
Зонд "Фенікс" зробив посадку недалеко від північного полюса Марса в кінці травня 2008 року. Впродовж п'яти місяців він вивчав атмосферу Червоної планети і досліджував властивості марсіанського грунту. Коли на Марсе наступила осінь і зонду перестало хапати енергії для роботи, його місія була призупинена.

Учені не виключають, що "Фенікс" міг пережити зиму (зараз на північному полюсі Марса весна), хоча і розцінюють таку можливість як маловірогідну. У програму "Фенікса" закладена команда періодично намагатися зв'язатися з якимось з марсіанських орбітальних зондів.

Перший етап пошуку сигналів від "Фенікса" був розпочатий 18 листопада. Орбітальний апарат "Марс Одісси" зробив 11 прольотів над місцем посадки зонда. Повторні спроби засікти сигнал будуть зроблені в січні, лютому і березні, коли сонячні батареї "Фенікса" отримуватимуть більше енергії.

Марсоход "Спірит" застряг в грунті в квітні 2009 року. Під днищем "Спірита" знаходиться великий камінь, і ця обставина ускладнює завдання звільнення марсохода. Учені кілька разів намагалися зрушити марсоход, посилаючи відповідні команди (заздалегідь тактика був відпрацьована на Землі з використанням моделей марсоходу в натуральну величину). Відчутних успіхів фахівцям досягти не вдалося, більш того, колеса "Спірита" повгрузали ще глибше. У тому місці, де застряг марсохід, наступає осінь, тому шанси визволити апарат, що працює від сонячних батарей, поступово зменшуються.

Марсоходи-"близнюки" "Спірит" і "Оппорт'юніті" були запущені на Марс у 2004 році. Спочатку планувалося, що їхня місія триватиме 90 днів, проте обидва апарати працюють досі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.