Земля здатна дистанційно омолоджувати астероїди

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 21.01.2010 21:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8997

Учені встановили, що гравітаційне поле Землі здатне омолоджувати астероїди на достатньо великих відстанях від поверхні.

Стаття учених з'явилася в журналі Natureа її короткий виклад надається у прес-релізі Массачусетського технологічного інституту.

Метою дослідження було знайти пояснення незвичайних властивостей астероїдів, орбіти яких проходять поблизу Землі. Річ у тому, що аналіз спектру випромінювання, відбитого від поверхні астероїдів показує, що значна частина цих об'єктів достатньо молода. При цьому в головному поясі астероїдів, який є основним постачальником навколоземних об'єктів, подібної кількості молодих тіл не спостерігається.

Дослідники припустили, що молодість астероїдів пояснюється дією приливних сил з боку Землі призводить до виникнення на цих об'єктах свого роду сейсмічній активності. Це, в свою чергу, спричиняє до зміни властивостей поверхні, і астероїд "омолоджується".

Ця ідея не є новою, проте раніше дослідники вважали, що подібні явища відбуваються, тільки якщо об'єкт проходить на відстані 1-2 земних радіусів від нашої планети. Нові розрахунки показують, що омолоджування відбувається на відстанях до 16 земних радіусів. Відкриття було зроблене завдяки иатематичному моделюванню орбіт 75 астероїдів за останніх 500 тисяч років.

Зовсім нещодавно вчені з'ясували, що зіткнення астероїдів може призводити до народження об'єктів іншого класу - комет. Саме так учені пояснюють походження P/2010, яку виявлено в січні 2010 року. Згідно новій гіпотезі, цей об'єкт з'явився приблизно 250 мільйонів років тому.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.