У Кремлі почули Лідера. Свербіж за українською трубою наростає

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 22.01.2010 11:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=8999

У “Газпромі” підтримують ідею Віктора Януковича про створення консорціуму з управління газотранспортною системою України за участю Росії.

"Ми давно виступаємо за створення консорціуму", - заявило джерело в російській монополії газеті "Комерсант-Україна".

"І якщо ініціатива нового Президента України буде підтримана, це може означати, що країна нарешті забезпечить необхідні інвестиції в модернізацію ГТС", - зазначив співрозмовник у "Газпромі".

Між тим, другий кандидат на посаду президента прем'єр Юлія Тимошенко заявляла, що не допустить створення консорціуму.

Її радник, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима говорить, що "у випадку його створення Україна, безумовно, програє".

"Від планів щодо будівництва обхідних газопроводів Росія не відмовиться. Рішення про це вже прийнято на рівні прем'єр-міністра Володимира Путіна, залучені інвестори і виділені необхідні кошти", - пояснив він.

Гудима нагадав, що у 2009 році обсяг прокачування російського газу через територію України знизився на 31% - до 75 млрд кубометрів, але це було зв'язано винятково з падінням споживання газу в країнах Євросоюзу. "Уже цього року обсяг прокачування виросте до 110 млрд кубометрів", - упевнений він.

На думку Гудими, економічний ефект від створення консорціуму буде короткостроковим. "Знижки для української промисловості будуть діяти 3-5 років, не більше", - каже він.

Цю інформацію непрямо підтвердили в "Газпромі".

"Ціна газу для України має бути ринковою. Ми можемо говорити про деяку знижку від цієї ринкової ціни, але рівно на розмір вартості газотранспортної системи. Тобто може йтися про білоруський варіант", - сказав співрозмовник у компанії.

У 2006 році білоруський уряд продав "Газпрому" за $2,5 млрд 50% ВАТ "Белтрансгаз", яке управляло білоруською ГТС. Ця сума виплачувалася протягом 4 років, частково грошима, частково газом. Ціна газу для Білорусії з того часу росла й утримувалася усередині країни на прийнятному рівні завдяки коштам від продажу ГТС.

Як відомо, Янукович пообіцяв у випадку перемоги на президентських виборах створити консорціум з управління ГТС України за участю "Газпрому". На його думку, це дозволить збільшити обсяг прокачування газу через Україну і домогтися нижчої ціни для себе.

Джерело в Партії регіонів уточнило, що якщо Росія не погодиться постачати газ за нижчими, то Україна почне закуповувати його в Туркменії.

Від “Аратти”: щодо так званого Міжнародного консорціуму, а саме його історії та першопричини газових війн проти України ми провели власне журналістське розслідування ще декілька років тому.

З абсолютно документальних фактів очевидно, що саме Леонід Кучма і Віктор Янукович готували економічне підгрунтя для колонізації України Росією. А точніше, не державою Росія, а російськими кримінально-владними кланами. За допомогою українських "братків". І тільки Майдан у 2004 році врятував державну незалежність України, а українців від кривавої диктатури кримінального паханату.

А щодо локшини, яку вішає команда Януковича на тему туркменського газу, то те ж журналістське розслудування документально засвідчило: Україна практично назавжди втратила можливість отримання альтернативного постачальника. Завдяки діям Кремля та його вірного холопа Віктора Януковича: "Газпром" скупив увесь газ на декілька років наперед, а прем'єр Янукович добровільно відмовився від його закупівель, що юридично закріплено у відповідній угоді.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.