У Києві відкрилася художня виставка «Солярії»

Автор/джерело -  © 5 канал



Дата публiкацiї - 13.02.2006 17:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9

Художник Олексій Малих згадав відомі усім древнім народам сонячні знаки – позначки, за допомогою яких пращури зображали головне для них світило та божество - сонце.

Солярні істоти з колами та спіралями замість голови, або ж з сонячними променями замість волосся – такими колись були всі люди, вірить Олексій МалИх. Він давно вивчає символіку та побут давніх народів, і переконаний: в давнину люди у різних куточках планети відчували його однаково: трипілець легко зрозумів би піктограми африканця – знаки, які не зникли і досьогодні.

Олексій Малих:
- Одним из первых символов было просто перекрестие – крестик, солярный знак. Во-первых, это было обозначение север-юг, восток-запад. И это вращающийся символ, круг. Конечно, спираль. Потому что светило движется, потом видимо спираль это знак бесконечности. Потому что приходит зима, лето, зима лето. Люди воспринимают это как спираль, как бесконечность.


Побут сонцепоклонників відзначався простотою. Люди переймалися садінням та збиранням урожаю, вирощуванням худоби та вихованням дітей – у всьому керувалися сонцем. Фетиші -виготовлені Олексієм за подобою африканських богів, проте у малюнках є риси всіх народів сонцепоклонників, зокрема і трипільські мотиви.

Відвідувачка виставки:
- В старые времена люди заходили в пещеру, и рисовали. Изображали тот мир, который есть внешне, а тут он есть внутри. На улице вы этого не увидите, а заходя сюда вы возвращаетесь в тот мир вашего естества.

Відвідувач виставки:
- Глоток такого горячего солнца среди этой стужи, это красное такое, насыщенное, эта первобытность, эта такая внутренняя свобода, и внутреннее движение.


Повернення до первісної мови гарячих знаків автор Соляріїв називає своєрідним порятунком для людства – можливість говорити тими символами, які зрозумілі і близькі усім.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.