Україна четверта в світі за пусками космічних ракет

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.01.2010 15:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9004

За загальною кількістю ракет-носіїв, запущених у космос у 2009 році, ракети українського виробництва посіли четверте місце в світі - після Росії, США, Франції і нарівні з Китаєм.

Про це повідомляє Національне космічне агентство України (НКАУ).

У повідомленні НКАУ наголошується, що в минулому 2009 році з 16 закордонних космодромів стартували 78 ракет-носіїв (РН) космічного призначення: 74 запуски були успішними, 1 запуск частково-успішним, 3 - аварійними.

Кількість запущених у 2009 році ракет-носіїв збільшилася в порівнянні з попереднім роком на 9. У результаті запусків ракет-носіїв у 2009 році на навколоземну орбіту було виведено 123 космічних апарати - на 19 супутників більше, ніж у 2008 році.

Разом з тим, носії української розробки стартували шість разів. Всі запуски завершилися успішно.

Зокрема, з російського космодрому Плесецьк в Архангельській області успішно стартувала ракета-носій Циклон-3 з космічним апаратом Коронас-Фотон, масою 1885 кг., призначеним для досліджень Сонця.

Крім того, 26 лютого з космодрому Байконур відбувся запуск ракети-носія Зеніт-3SLБ за програмою Наземний старт компанії Міжнародні космічні послуги (SIS) з канадським космічним апаратом Telstar 11N.

20 квітня 2009 компанія Sea Launch запустила з плавучої платформи італійський космічний апарат Sicral-1B за допомогою ракети-носія Зеніт-3SL.

22 червня з Байконура відбувся успішний запуск ракети-носія Зеніт-3SLБ за програмою Наземний старт з малазійським космічним апаратом Measat-1R.

29 липня з Байконура проведено запуск конверсійної ракети-носія Дніпро, яка вивела на орбіту шість космічних апаратів ОАЕ, Великобританії, Іспанії та США. А 30 листопада з Байконура відбувся успішний запуск ракети-носія Зеніт-3SLБ за програмою Наземний старт з американським космічним апаратом Intelsat-1.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.