Восьмирічним автомобілям – зелене світло?

Автор/джерело -  © «Новий канал»



Дата публiкацiї - 13.09.2006 22:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=901

Законодавці готові поступитися СОТ і відкрити кордон для старих машин. Вітчизняні автовиробники – категорично проти. Кажуть, не витримають конкуренції.

Продавці ж потриманих авто запевняють: ввозити старе не вигідно. Тому нічого не зміниться.

Якщо народні обранці таки відкриють українську браму для автомобілів 8-річної давності, простим українцям від цього буде ні жарко, ні холодно.

Володимир на авторинку старожил - 15-й рік ганяє з Німеччини потримані авто. Наприкінці 90-х мотався чи не щотиждень – потримане відривали з руками. Нині третій місяць далі ринку не їздить – завезене не продається. Вибором покупців не тішиться. У попиті лише 2-3-річні Мерси, БМВ та Ауді. На відкриття кордону дивиться скептично. Каже – поки митниця не зменшить апетит, дешевих Фордів, Опелів та Фольксфагенів українці не дочекаються. Навіть десятирічних.

Люшник, продавець потриманих авто:
- Якщо автомобіль коштує близько 10 тисяч євро, то у нас держмито коштує близько 10 тисяч євро. А ще диктуються умови, на якій машині я повинен їздити – спеціально все це, - підвищення митних тарифів, підвищення цих драконівських держмит.

Вітчизняні автовиробники просять законодавців не гратися з вогнем. Інакше, кажуть, знову доведеться рятувати промисловість як у 90-і. Свої вимоги - не впускати автобрухт або підняти мито – мотивують турботою про державу та споживача. Мовляв, українці варті більшого, аніж іржаве корито.

Зиск від цього отримає невелика категорія населення, ну біля відсотка, а втратить весь український народ.

Експерти кажуть, що панікувати не варто, відкриття кордонів не загрожує ні ринку, ні цінам. На заваді – ті ж мито і шалений попит на нові авто.

Олег Омельницький, експерт автомобільного ринку:
- Навіть якщо вирішать імпорт цих автомобілів, то в критичному положенні знаходитиметься незначна частина автомобільного ринку. Десь в межах 10-15%.

А от маленьким українцям не до високих матерій. Більшість і досі шкодує за часами, коли пристойна іномарка коштувала 4-5 тисяч зелених.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.