Людство стоїть на порозі відкриття світів інопланетян

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.01.2010 15:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9016

Сьогодні вірогідність виявлення життя на інших планетах вища, ніж будь-коли, переконаний королівський астроном лорд Ріс, який очолює британське вчене співтовариство.

Відкриття позаземних цивілізацій може стати грандіозною подією в історії людства: воно було б здатне змінити наші уявлення про нас самих і про наше місце в космосі, передає слова вченого Бі-бі-сі.

Ці слова з вуст поважного астронома прозвучали тоді, коли з різних країн у Лондон з'їжджаються учасники міжнародної конференції, на якій обговорюватимуться перспективи виявлення позаземних цивілізацій.

Ось уже півстоліття вчені сканують небеса, сподіваючись виявити радіосигнал, посланий розумними істотами, але все, що їм вдавалося почути досі - лише розряди статичної електрики.

І все ж, вважає лорд Ріс, зараз шанси значно вищі, ніж раніше.

"Технології просунулися настільки, що ми вперше можемо тішити реалістичну надію знайти планети, що обертаються навколо інших зірок, розміром не більше за Землю, - пояснює він. - Ми зможемо зрозуміти, чи є у них континенти і океани, зрозуміти, атмосфера якого типу є на них".

"І хоча ми ще не скоро зуміємо зрозуміти, чи є на них хоч якесь життя, - визнає учений, - все одно це вражаючий прогрес - мати можливість отримати певного роду зображення іншої планети".

Виведення протягом останніх років у космос орбітальних телескопів, здатних засікати на великій відстані небесні тіла розміром із Землю, зробили цю можливість реальною. І дозволили вченим зосередитися на таких пошуках.

"Якщо нам десь вдасться виявити життя - хай найпростіше життя, - це буде одним з великих відкриттів XXI століття, - говорить лорд Ріс. - Я підозрюю, що там, у космосі, може бути життя і розум в таких формах, які ми не в змозі уявити. І, зрозуміло, можуть існувати форми розуму, що обганяють людину - настільки, наскільки ми обганяємо шимпанзе ".

Нагадаємо, у квітні минулого року російський астрофізик висловив упевненість в тому, що життя на інших планетах буде виявлене до 2030 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.