Пара британських лебедів порушила “лебедину вірність”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.01.2010 15:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9017

Науковці, що працюють в природоохоронній організації Wildfowl and Wetlands Trust в Глостерширі виявили, що одна з проживаючих там лебединих пар зважилася на “розлучення”.

Серінді з новою подругою. Фото - BBC News

Це другий випадок розставання за 40 років в популяції з 8 тисяч птахів.

До завдання Wildfowl and Wetlands Trust входить порятунок фауни боліт. На території, що належить організації, в числі інших тварин і птахів мешкає безліч лебедів. Влітку вони відлітають на північ, але до зими повертаються до Великобританії.

У 2009 році один з лебедів на прізвисько Серінді (Sarindi) прилетів до Глостерширу не зі своєю постійною партнеркою Серані (Saruni), а з новою птахою, яку назвали Серінд (Sarind). Зазвичай єдиною причиною утворення нових пар у лебедів є смерть партнера, однак трохи пізніше Серані повернулася на своє колишнє місце проживання. Разом із нею прилетів незнайомий вченим лебідь, що отримав кличку Сурун (Surune).

Серані і Серінді разом з новими партнерами мешкають поруч, але при зустрічі не виявляють жодних ознак упізнавання. Вчені не можуть сказати, що стало причиною розставання. За однією з версій, лебеді знайшли нові пари, тому що у них не було потомства.

Про лебедину вірність складено легенди - всі види лебедів є моногамними. Пари створюють гнізда на берегах водойм і захищають їх і прилеглу ділянку території від вторгнення інших птахів. Моногамія характерна для більшості птахів, проте далеко не всі утворюють пари на все життя. Нерідко птахи бувають разом декілька років або один сезон.

Про незвичайну подію повідомляє BBC News.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.