Вчені з’ясували як плазуни навчилися літати

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.01.2010 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9028

Палеонтологи довели, що предки сучасних птахів освоїли політ, ширяючи з вершин дерев, а не розвиваючи довжину і висоту свого стрибка переміщуючись по суходолу.

У своїй роботі, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, вчені з США та Китаю зуміли побудувати з пластику та інших підручних матеріалів літальну модель нещодавно описаного виду динозаврів, названого мікрораптором. Цей динозавр вважається предком птахів, який одним з перших освоїв політ, тому що, на відміну від усіх інших пернатих, він володів чотирма, а не двома крилами.

Автори статті, під час численних експериментів, вивчали, з якою швидкістю, під яким кутом і як далеко може планувати їхня модель, після чого й зробили висновок, що найбільш відповідним видом польоту для даного виду динозаврів є ширяння з крон дерев, яке ці рептилії використовували для полювання.

Суперечка між палеонтологами триває вже не перше десятиліття про те, як еволюціонували предки сучасних птахів навчаючись літати. Одні вважають, що найбільш імовірним було ширяння з крон дерев на землю, інші вважають, що політ могли освоїти й рептилії, основним типом переміщення яких був швидкий біг. Ці рептилії могли поступово навчитися стрибати якомога вище і далі, в чому їм могли допомогти передні кінцівки, що еволюціонували в крила.

Для відповіді на це питання останнім часом вчені все активніше почали залучати комп'ютерне моделювання та математичні розрахунки.

"Ми вважаємо, що створення реальних літальних моделей - найбільш ефективний спосіб визначити літальні здатності вимерлих тварин. Наскільки я знаю, до нас цього робити не намагався ніхто", - сказав один з авторів статті, фахівець з біомеханіки Девід Александер з Канзаського університету в Лоуренсі, слова якого наводить Science NOW.

Втім у такого підходу є і скептики. Так, Джулія Кларк, палеонтолог з Техаського університету в Остіні, думку якої наводить той же сайт, вважає, що у вчених немає достатніх підстав для того, щоб достовірно стверджувати, що мікрораптор здійснював свої польоти саме в тому положенні тіла, в якому автори статті відобразили його в моделі.

Нагадаємо, у вересні минулого року в Китаї були виявлені останки Anchiornis huxleyi з групи троодонідових, який мав оперення на всіх чотирьох кінцівках. Дослідники припустили, що саме він був перехідною ланкою між динозаврами і птахами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.