Сьогодні Марс буде найближче до Землі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 27.01.2010 13:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9042

Марс підійде в середу, 27 січня, до Землі на найкоротшу відстань за два з лишком роки - 99 мільйонів кілометрів.

Це приблизно дві третини відстані від Землі до Сонця, - і буде видно на небі яскравіше інших планет перед тим, як у п'ятницю, 29 січня, відбудеться протистояння Землі та Марса

Про це повідомляє сайт Астронет.

Марс на небі на цьому тижні можна побачити в сузір'ї Раку - між сузір'ями Близнюків і Лева.

Протистояння розпочнеться о 21:00 п'ятниці (за Києвом). Сонце, Земля і Марс будуть перебувати на одній лінії. В цей час умови для спостереження за "червоною планетою" будуть кращими в 2010 році.

Нагадаємо, "Найбільше" протистояння Марса сталося 27 серпня 2003 року, коли відстань між планетами досягала 55,7 мільйона кілометрів - мінімуму за всю історію астрономічних спостережень. Наступне велике протистояння очікується в 2018 році.

Марс і Земля, рухаючись по своїх орбітах, періодично зближуються один з одним. Якщо б ці орбіти були ідеально круглими і лежали в одній площині, зближення завжди були однаковими. Але земна орбіта дещо відрізняється від кола, а орбіта Марса помітно витягнута. Час між протистояннями - трохи більше двох років, і за цей період Земля робить два з гаком обороту, а Марс - трохи більше одного. Тому кожен раз планети зустрічаються в різних точках своїх орбіт, наближаючись один до одного на різну відстань.

Приблизно кожні 15-17 років Земля і Марс проходять повз один одного на відстані менше 60 мільйонів кілометрів, і ці зустрічі називаються "великими протистояннями". Такі протистояння відбуваються влітку, і чим ближче їх дата до 28 серпня - день, коли Земля проходить найближче до перигелії орбіти Марса, тим цінніше це астрономічна подія для вчених.

Під час самого знаменитого великого протистояння у вересні 1877 американський астроном Асаф Холл відкрив супутники Марса - Фобос і Деймос, а італієць Джованні Скіапареллі - знамениті марсіанські канали, лінії, що з'єднують темні плями на поверхні планети.

Відкриття каналів посилило дискусії на тему наявності на Марсі розумного життя, а письменника Герберта Уеллса надихнуло на роман Війна світів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.