Марсохід назавжди залишиться у полоні Марсу

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 27.01.2010 16:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9045

Американське космічне агентство (NASA) вирішило відмовитися від подальших спроб визволити марсохід "Спірит" (Spirit), застряглий в піску Червоної планети в квітні 2009 року.

Відповідне повідомлення з'явилося на сайті NASA.

Апарат продовжить свої спостереження, проте тепер він базуватиметься на одному місці. Найближчим часом учені мають намір підготувати його до наступаючої зими. Посилаючи марсоходу команди, вони спробують змінити його положення так, щоб піщані бурі і холоди завдали апарату найменшого збитку.

"Спірит" потрапив у піщаний полон прямуючи до плато Home Plate. Він потрапив в піщану "пастку", провалившись крізь поверхневий шар, який ззовні виглядав твердим. Під днищем марсохода учені виявили великий камінь, який заважає руху апарату. Перш ніж приступити до порятунку "Спірита", дослідники відпрацьовували різні тактики на Землі за допомогою моделей марсохода у натуральну величину. Спроби фахівців повторити відпрацьовані на Землі дії на Марсі привели до того, що "Спірит" ще більше зав'язнув в піску.

"Спірит" і його "близнюк" "Оппорт'юніті" були запущені на Марс в 2004 році. Планувалося, що апарати пропрацюють 90 днів, проте вони функціонують до цих пір, причому "Оппорт'юніті" зберіг рухливість.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.