Вже в цьому році ми будемо знати, чи є у Землі близнюки

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.01.2010 13:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9051

Першу планету за межами Сонячної системи, схожу на нашу Землю за масою і складом, астрономи виявлять ще до кінця 2010 року, вважає професор університету Женеви Мішель Майор.

"Пошуком "близнюків" Землі рухає перспектива виявлення місць з умовами, придатними для розвитку життя. Ми перейшли на нову стадію цього пошуку", - цитує виступ вченого на конференції Королівського наукового товариства британська Times.

Сам Майор у 1995 році разом зі своїм колегою Дідьє Квелоцем відкрив першу екзопланету (51 Пегаса b) біля зірки, яка, як і наше Сонце, розташована на головній послідовності діаграми Герцшпрунга-Рассела. Джерело енергії у таких зірок - термоядерний синтез гелію з водню.

На думку професора Майора, темпи технологічного прогресу за останні 15 років дозволяють сподіватися, що вже найближчим часом вчені виявлять планету, схожу за своїм розміром та складом на Землю.

Пошуки екзопланет зараз ведуться не тільки з Землі, але і з космічних апаратів. Телескоп Кеплер, що з березня 2009 року обертається навколо Сонця, шукає екзопланети в рукаві Оріона - спіральному рукаві нашої галактики, в якому розташована і Сонячна система.

Майор припускає, що саме Кеплер перший виявить планету земної маси, що обертається при цьому на такій відстані від своєї зірки, що температура на ній буде прийнятною для виникнення життя.

Першу екзопланету канадські астрономи виявили біля зірки в сузір'ї Цефея у 1988 році. На сьогоднішній день, за даними інтернет-енциклопедії екзопланет, яку підтримує співробітник Паризької обсерваторії Жан Шнайдер (Jean Schneider), виявлено 429 екзопланет-кандидатів, більшість з яких так звані "гарячі юпітери" - газові гіганти, що обертаються на орбітах, дуже близьких до зірки . Найлегша з відомих екзопланет, маса якої всього у 1,9 разу більша за масу Землі, була відкрита в 2009 році в сузір'ї Терезів.

Конференція, на якій виступав Майор, присвячена 50-річному ювілею першого експерименту проекту пошуку позаземного розуму SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). У 1960 році Френк Дрейк, астроном з Корнеллського університету, почав стежити за радіосигналами, які надходять від зірок Тау Кіта і Епсілон Ерідана, які вважалися найбільш імовірними кандидатами на наявність у них планет земного типу.

Сьогодні в рамках SETI за космічним радіоефіром стежать такі масштабні проекти, як складовий радіотелескоп Аллена (ATA) в Каліфорнії, названий на честь одного із засновників Microsoft Пола Аллена. Перші 42 антени телескопа були запущені в 2007 році, а всього для пошуку позаземного життя передбачається побудувати масив з 350 антен.

Нагадаємо, в грудні минулого року на найбільш схожому на Землю небесному тілі в Сонячній Системі - Титані, супутнику Сатурна - виявили велике озеро рідких вуглеводнів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.