Національний театр імені І. Франка відзначає своє 90-річчя

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 28.01.2010 14:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9052

Київський театр імені І. Франка відзначає своє 90-річчя Сьогодні, 28 січня, Національний академічний драматичний театр ім. І. Франка у Києві відзначає своє 90-річчя.

Засновники театру - Гнат Петрович Юра (1887 - 1966) і Амвросій Максиміліанович Бучма (1891 - 1957)

Художній керівник театру - народний артист України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Богдан Ступка. На прес-конференції з нагоди ювілею він зробив короткий екскурс в історію театру:

"У 1920 році Гнат Юра і Амвросій Бучма кожен зі своїм театром зустрілися у Вінниці. Там два колективи - з Києва і Львова - об'єдналися і назвали себе театром імені Івана Франка, який існує і зараз", - розповів Ступка.

За його словами, Гнат Юра прагнув створити український європейський театр зі світовим репертуаром.

"І кращі традиції цього театру продовжили його наступники. А традиції - це прекрасні, цікаві вистави, на які ходять люди, і атмосфера в колективі", - зазначив художній керівник.

Що стосується творчих планів, то найближчим часом, у лютому, колектив вирушає на гастролі до Санкт-Петербурга, де на сцені театру ім. Г. Товстоногова за п'ять днів покаже п'ять вистав: Кайдашева сім'я, Тев'є-Тевель, Швейк, Легенда про Фауста і Одруження.

Богдан Ступка впевнений, що гастролі відбудуться з успіхом: "У нас прекрасні актори, особливо середнє покоління. Я багато їжджу, буваю в різних куточках земної кулі, бачив багато вистав різних напрямків, але такої сильної трупи, яка є зараз у театрі Франка, немає ніде ".

На думку народного артиста України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Олексія Богдановича, театр Франка приваблює публіку тим, що він дуже різний.

"У нас є прекрасні комедії, драматичні вистави, музичні і навіть пластика, - будь-якого жанру. І мені дуже приємно, що в наш комерційний час театр не йде за публікою, яка хоче чогось легенько, - щоб посміятися, відпочити і, вийшовши із залу, забути. Наш театр залишається серйозною структурою. Це академічний театр, покликаний виконувати просвітницьку місію. І подальший репертуар буде складатися з не менш прекрасних вистав і світового, і українського репертуару ", - сказав актор.

Серед амбітних задумів, якими поділилися представники театру, - виступ на Бродвеї.

"Для світу це має величезне значення. Український театр за всю історію свого існування на Бродвеї не був. Але там є певні умови - два тижні потрібно грати на аншлагах", - зазначив Богдан Ступка, уточнивши, що нині ведуться переговори з американським продюсером щодо кошторису поїздки.

"Моя найбільша мета - щоб наш український театр знав цілий світ", - наголосив він.

А ще художній керівник і колектив театру мріють про малу сцену, будівництво якої триває вже 20 років.

"Це дало б можливість показати трупу, дуже велику, відкрити театр-студію і робити крайні експерименти", - зазначив Богдан Ступка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.