Кожна година перегляду телевізора вкорочує життя!

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.02.2010 16:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9101

Дослідники з Інституту Бейкер із вивчення серця і діабету в Австралії (Baker IDI Heart and Diabetes Institute, Australia) попереджають: кожна година перегляду телевізора вкорочує життя!

Експерти з'ясували, що просиджування біля телевізора (так само як і інші "розваги", характерні для сидячого способу життя) збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 18%. Тоді як ризик розвитку раку від перегляду телевізійних передач становить 9%.

Для проведення експерименту дослідники запросили 8 800 людей (3 846 чоловіків і 4 954 жінок) старше 25 років, у яких раніше не спостерігалося жодних проблем із серцем. Учасників експерименту поділили на 3 групи, ґрунтуючись на їх перевагах перегляду телевізійних передач. Перша група складалася з випробовуваних, які проводили перед телевізором менше 2 годин на день. Друга група - з тих, хто дивився телепередачі від 2 до 4 годин на день. І третю групу складали учасники, які переглядали телевізійні програми понад 5 годин на день.

Протягом наступних 6 років 284 учасника експерименту померли: 87 від серцево-судинних захворювань, а 125 від раку. Експерти стверджують, що взаємозв'язок між сидінням біля телевізора і розвитком раку була менш очевидна, ніж взаємозв'язок між переглядом передач і розвитком захворювань серця. Більш того, дослідники прийшли до висновку, що до ризику розвитку таких захворювань значною мірою схильні ті, хто веде одночасно сидячий і нездоровий спосіб життя (паління, надмірне вживання алкоголю).

Очільник дослідницької групи, доктор Девід Данстан (Dr. David Dunstan), говорить: "Людське тіло призначене для активного використання, а не для сидячого способу життя. Технологічні, соціальні та економічні зміни в сучасному світі призвели до того, що люди перестали повною мірою використовувати свою м'язову систему, як вони це робили раніше. Відповідно, рівень енергії, що витрачається, у людини знижується, що збільшує ризик розвитку різних, небезпечних для життя захворювань ".

Довге сидіння перед телевізором викликає астму

В свою чергу, колектив науковців на чолі з Андреа Шеріфф з Університету Глазго (Великобританія) з'ясував, що діти, які проводять біля телевізора більше двох годин на день, в два рази більше інших ризикують захворіти на астму.

Дослідники вивчили дані про 3 000 дітей, за респіраторним здоров'ям яких велися спостереження з народження до одинадцяти з половиною років. Щорічно їх батьки цих дітей розповідали, виявлялися чи у їхніх чад симптоми задишки і діагностувалася чи є у них астма. Крім того, батьки відповідали на запитання, скільки часу діти старше 3,5 років проводять перед телевізором, пише "Компьюлента".

До моменту, коли діти досягли 11,5-річного віку, у 6% з тих, у кого не було симптомів задишки в 3,5 року, розвинулася астма. Причому у дітей, що проводили перед екраном більше двох годин на день, це захворювання виникало в два рази частіше, ніж у тих, хто дивився ТБ рідше.

За словами Андреа Шеріфф, зв'язок між фізичною активністю, сидячим способом життя і астмою очевидна. Більш ранні дослідження показували, що при малорухливому поведінці у дітей відбуваються зміни в легенях, що згодом викликає задишку.

Ще раніше, дитячий невролог, науковий консультант реабілітаційного центру “Еліта”, кандидат медичних наук Матільда Бабадагли, наголошувала, що розумові здібності найактивніше формуються в період від народження до трьох років дитини. Навіть не торкаючись медичних аспектів раннього залучення дитини до телебачення (нерухомість, млявість м’язів, загроза порушення зору тощо), не можна не сказати про перевантаження органів відчуттів, внаслідок чого у дитини можуть виникати різні страхи, невиправдана агресія, проблеми зі сном.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.