Українська оборонна промисловість процвітає. Попри кризу

Автор/джерело -  © “Німецька хвиля”



Дата публiкацiї - 2.02.2010 17:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9102

Незважаючи на кризу, 2009 рік був вельми успішнішим для оборонної промисловості України. Минулого року виробництво в ОПК зросло майже на 60%. Майже все пішло на експорт.

БТР-4 українського виробництва

Серед лідерів виробництва була авіаційна, суднобудівна галузі та підприємства з виготовлення озброєння й військової техніки. Минулого року експорт продукції українського оборонно-промислового комплексу зріс у півтора рази. Україна активно торгувала літаками, ракетами й кораблями з півсотнею країн. І все це у кризовий рік світової економіки.

Провідний експерт військових програм центру ім. Разумкова Олексій Мельник каже, що це все через реальну відповідність ціни та якості української продукції ОПК. Водночас експерт зауважив: брак достатнього бюджетного фінансування призвів до того, що армія не може закупити вітчизняну техніку і зброю в достатній кількості.

«Світова хвиля переозброєння»

Однак директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак упевнений, що такий попит на українську продукцію ОПК зумовлений «світовою хвилею переозброєння» та незрозумілою ситуацією з доларом: «Команда українських спецекспортерів має відпрацьовані механізми й може гнучко реагувати на всі замовлення ринку. Можна констатувати, що 2009 був роком найбільших замовлень».

Бадрак прогнозує, що 2010 року пріоритетними ринками для української військової техніки та зброї буде Південно-Східна Азія, Близький Схід, країни Африки. Однак держави ЄС не особливо охоче купуватимуть в України продукцію ОПК. Однак з цими країнами будуть укладатися принципово важливі політичні контракти зі співпраці у військовій галузі, зазначив експерт.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.