В Україні планують відновити обов’язковий медичний огляд

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.02.2010 00:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9103

Як повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров’я України, в розробленому міністерством проекті реформ особливий акцент робиться на необхідності проведення в державі суцільної диспансеризації.

Аби цей крок можна було втілити в життя, МОЗ України пропонує розробити державний клінічний протокол обстеження громадян, єдину програму інформаційної системи проведення диспансеризації населення, повідомляє УНІАН.

Зокрема, протокол має визначати особливості проведення обстеження в залежності від статі, віку, місця проживання, наявних та минулих захворювань, способу життя, особливостей професійної діяльності та іншої інформації. Крім того, єдина програмна інформаційна система проведення диспансеризації буде включати в себе: індивідуальні картки стану здоров’я громадян та обліку диспансеризації – так звані “медичні паспорти” або «електронні медичні паспорти» та єдиний реєстр проходження диспансеризації громадянами.

У разі запровадження медичної реформи держава також візьме на себе зобов’язання по створенню порядку організації диспансеризації населення, ефективної системи динамічного спостереження за громадянами та прийняття нормативно-правових актів, що регламентують проведення профоглядів, затвердження необхідних державних програм.

Головною відповідальною особою в проведенні диспансеризації стане сімейний лікар. Саме він визначатиме для кожного із своїх пацієнтів індивідуальну програму проведення диспансеризації, базуючись на розробленому протоколі. За підсумками медогляду лікар зможе призначити основні лікувально-оздоровчі заходи.

Міністерством охорони здоров’я України розробляються критерії оцінки ефективності роботи сімейного лікаря у частині проведення диспансеризації, його відповідальності за моніторинг здійснення всіх намічених профілактичних заходів, а також система матеріального стимулювання сімейного лікаря, напряму пов’язана із профілактичною діяльністю.

Крім того, аби спонукати українців до здорового способу життя Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич пропонує кроки, які застосовуються в розвинених країнах: «Вважаю, що необхідно прийняти ряд законодавчих актів, які б з одного боку стимулювали громадян до проходження диспансеризації і дотримання здорового способу життя, а з іншого боку, - встановлювали більш жорсткі умови для громадян, які не турбуються про стан свого здоров’я”.

Зокрема, за його словами, мається на увазі законодавчо обмежити можливості таких осіб у страхуванні, кредитуванні, прийомі на роботу, навчанні тощо.

Від "Аратти". Чиновникам з МОЗ ми радимо хоч інколи зазирати до Конституції України, де не передбачені подібні обмеження в правах громадянина - при прийомі на роботу, навчанні тощо. Бо, знаючи апетит державних чиновників, можна передбачити наступні кроки, - наприклад, штраф за непроходження обов`язкового медогляду чи відмову від щеплення, встановлення обов`язкових платежів при такому огляді і т.д. А ще краще - порушників відправляти до спецтаборів - на перевиховання та "оздоровлення".

Між іншим, про відповідальність держави за здоров`я своїх громадян, як і раніше, в подібних законодавчих ініціативах мова не йде.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.