Учені наблизилися до розгадки таємниці найбільшого кургану Європи

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 3.02.2010 22:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9124

У фондах Британської бібліотеки виявлений лист 1776 року, що проливає світло на те, яке значення надавали древні мешканці Англії кургану Сілбері-Хілл (Silbury Hill).

Як пише The Wiltshire Gazette and Herald, в листі археолог XVIII віки Едвард Дрекс (Edward Drax) повідомив, що на місці кургану раніше, ймовірно, стояв тотемный дубовий стовп.

У 1776 році Дрекс найняв землекопів, щоб прорити приблизно 40-метрову шахту від вершини Сілбері-Хіллу до його основи. На глибині приблизно 30 метрів виявилася порожнина 15 сантиметрів в поперечнику, що йде углиб і що досягає, мабуть, рівня землі. Дрекс у своєму листі, адресованому його знайомому лордові Риверсу, припускає, що ця порожнина - слід стовпа, навколо якого і був насипаний крейдяний курган.

В ході пізніших розкопок в порожнині були виявлені фрагменти дубової деревини, що підтвердило "стовпову" гіпотезу.

Сучасні археологи не могли виявити порожнину, оскільки колишні розкопки (у тому числі і ті, якими керував Дрекс) заподіяли Сілбері-Хіллу значної шкоди, і йому загрожувало повне руйнування. У 2009 році завершилася програма зміцнення кургану, яка обійшлася в 2 мільйони фунтів стерлінгів.

Сілбері-Хілл - найбільший рукотворний курган в Європі. Його висота - майже 40 метрів. Він знаходиться недалеко від Стоунхенджа і об'єднаний з ним в єдиний комплекс, внесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Припускається, що Сілбері-Хілл був споруджений в середині III тисячоліття до нашої ери. Призначення його, як і призначення Стоунхенджа, залишається предметом суперечок серед учених. У 2007 році археологи виявили біля підніжжя кургану римське поселення. Римляни жили на Британських островах з I по V століття нашої ери, і для них Сілбері-Хілл, мабуть, був такою ж загадкою, як і для сучасних дослідників.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.