Плутон змінює колір

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 5.02.2010 21:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9152

Фотографії, зроблені американським орбітальним телескопом Hubble, показують, що карликова планета Плутон, розташована на задвірках нашої системи, змінює колір і стає все більш червоною.

Зміни кольору Плутона, зафіксовані телескопом Hubble

Про це повідомляє NASA.

Сьогодні, кажуть вчені американського аерокосмічного агентства, Плутон на 20% червоніший, ніж у минулому. На знімках, зроблених телескопом, видно, що замерзлий азот на поверхні планети на півночі яскравіший, а на півдні темніший.

Зміни кольору планети фахівці пов'язують із змінами в шарі льоду, яким вкритий Плутон. А ці зміни, у свою чергу, можуть бути викликані тим, що небесне тіло входить у чергову фазу обертання навколо Сонця, повний цикл якого складає 248 земних років.

"Ці зміни, найімовірніше, є наслідками танення льоду на зверненому до Сонця полюсі і наступного замерзання на іншому", - йдеться в заяві вчених спеціального інституту NASA, що працює з орбітальними телескопами.

При цьому деякі астрономи називають те, що відбувається на Плутоні, вражаючим явищем. "Те, що зміни відбуваються так швидко і в такому масштабі, стало для нас сюрпризом, - сказав Марк Буйє з Дослідницького інституту Південного Заходу, розташованого в Техасі. - Це безпрецедентно".

Плутон був відкритий у 1930 році і вважався дев'ятою і останньою планетою Сонячної системи аж до 2006-го, коли вчені перевели його до категорії карликових планет через його розміри. Діаметр Плутона не перевищує 2360 км; таким чином, він навіть менший, ніж деякі планетарні супутники.

Зате в розряді карликових планет Плутон займає почесне друге місце: у цьому класі його в діаметрі і масі обігнала лише Ерида, відкрита рівно п'ять років тому, у січні 2005 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.