Померла останній носій однієї з найдавніших мов на планеті

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.02.2010 03:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9157

На Андаманських островах у віці 85 років померла остання представниця племені бо. Жінка на ім’я Боа-старша була останнім у світі носієм стародавньої мови бо.

На Андаманських островах померла остання представниця племені бо, яке проживало там останні 65 тисяч років

Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на AFP.

Андаманські острови розташовані в Індійському океані і належать Індії. Вважається, що плем'я бо проживало там останні 65 тисяч років.

Вчені вважають, що мови корінних андаманців, які вважаються переселенцями зі східної Африки, є останніми в світі мовами, які виникли у палеоліті, коли людина ще не займалася землеробством. Таким чином, мові бо й іншим мовам андаманців не менше 10 тисяч років.

Після смерті Боа-старшої () на Андаманських островах залишилися представники дев'яти корінних народностей, кожна з яких розмовляє своєю мовою. Представники однієї з них, як і раніше, уникають будь-яких контактів із зовнішнім світом, про їх кількість нічого не відомо. Водночас чисельність інших восьми племен складає всього 52 людини.

У 1858 році, коли англійці почали завоювання Андаманських і Нікобарських островів, тут налічувалося 5 тисяч аборигенів. Пізніше більша їх частина померла від занесених завойовниками хвороб.

Боа-старша зуміла пережити цунамі в південно-східній Азії в грудні 2004 року. Після нього, як повідомляє AFP, вона сказала лінгвістам, які оточували її, наступне: "Ми всі були там, коли прийшов землетрус. Старійшина сказав нам: Земля розділиться на частини, не біжіть і не рухайтеся".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.