Основною військовою загрозою для Росії визнано сусідство з НАТО

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.02.2010 04:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9159

Основну зовнішню військову загрозу для Росії найближчим часом представляє наближення військової інфраструктури НАТО до кордонів країни і підрив стратегічної стабільності. Росія також зберігає за собою право на застосування ядерної зброї

Про це йде мова в новій Воєнній доктрині РФ, підписаній 5 лютого 2010 президентом Дмитром Медведєвим.

У документі відзначається посилення "військових небезпек на окремих напрямках" і "зниження ймовірності повномасштабної агресії". Серед інших зовнішніх загроз вказані розміщення іноземних військових контингентів на територіях суміжних держав і розгортання систем ПРО, що підриває усталений паритет сил в ракетно-ядерній сфері.

До числа внутрішніх військових небезпек доктрина відносить спроби державного перевороту, порушення територіальної цілісності і дезорганізація роботи органів держвлади і об'єктів інформаційної інфраструктури.

Як військові загрози згадуються створення незаконних збройних формувань на території Росії та її союзників, а також демонстрація з провокаційними цілями військової сили при проведенні маневрів на території сусідніх країн.

РФ зберігає за собою право застосування ядерної зброї.

Документ передбачає можливість завдання попереджуючого ядерного удару по агресорові в критичних для національної безпеки ситуаціях.

При цьому застосовувати ядерну зброю при віддзеркаленні агресії із застосуванням звичайних засобів ураження Росія зможе не тільки у великомасштабній, але і в регіональній і навіть в локальній війні.

"У рамках виконання заходів стратегічної заборони силового характеру Російською Федерацією передбачається застосування високоточної зброї.
Російська Федерація залишає за собою право застосувати ядерну зброю у відповідь на застосування проти неї і (або) її союзників ядерної й інших видів зброї масового ураження, а також у разі агресії проти Російської Федерації із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлено само існування держави", - сказано в документі.

Рішення про застосування ядерної зброї приймає Президент РФ.

У документі зазначено, що ядерна зброя залишатиметься важливим чинником запобігання виникненню ядерних військових конфліктів і військових конфліктів із застосуванням звичайних засобів ураження (великомасштабної війни, регіональної війни).

"У разі виникнення військового конфлікту із застосуванням звичайних засобів ураження (великомасштабної війни, регіональної війни), що ставить під загрозу само існування держави, володіння ядерною зброєю може призвести до переростання такого військового конфлікту в ядерний військовий конфлікт", йдеться в документі.

Також у доктрині наголошується, що недопущення ядерного військового конфлікту, як і будь-якого іншого військового конфлікту, – найважливіше завдання Російської Федерації.

Раніше повідомлялося, що у Воєнній доктрині може з`явитися положення про превентивний ядерний удар. В остаточній версії з-під визначення "у відповідь на застосування" виведено високоточну зброю і не використовується вираз "превентивний удар".

Нова Воєнна доктрина Росії розрахована на період до 2020 року. Попередній аналогічний документ був прийнятий у 2000 році. Основні положення доктрини були збережені, у тому числі можливість нанесення попереджувального ядерного удару в критичних ситуаціях і застосування ядерної зброї в локальних конфліктах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.