У 20% населення Землі немає генів, що відповідають за користь фізичних навантажень

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.02.2010 05:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9160

Науковці з Університету Лондона (Великобританія) стверджують, що спортивні вправи - марно втрачений час для частини людства. Користь для здоров’я від бігу, плавання, вправ на тренажерах отримують лише ті, у кого є певні гени.

Від генів не втекти

У 20% населення Землі таких генів немає, стверджує Daily Telegraph.

У ході дослідження 500 учасникам з Європи та США було запропоновано протягом декількох тижнів виконувати різні фізичні вправи по 30 хвилин п'ять днів на тиждень. Через шість, дванадцять і двадцять тижнів вчені відзначили, що організми більшості досліджуваних стали поглинати істотно більше кисню під час вправ.

Однак у 20% максимальний рівень споживаного кисню під час навантажень виріс менш ніж на 5%, тобто поліпшення можна назвати незначним. У 30% випробуваних не збільшилася чутливість до інсуліну, а це означає, що вправи не змогли знизити ризик розвитку діабету.

Аналіз зразків м'язових тканин учасників експерименту показав, що спрогнозувати, яким буде обсяг споживаного кисню, можна по тридцяти генам. Від 11 з них залежить, яку користь людині принесуть заняття спортом. У п'ятої частини землян варіанти цих генів такі, що фізичні вправи ніяк не захищають організм від захворювань серця і діабету. Носіям таких генів куди корисніше змінити харчування і приймати медикаменти, ніж проводити години в тренажерному залі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.