Навколо Стоунхенджа знайшли залишки стародавніх захисних екранів

Автор/джерело -  © Lenta.ru



Дата публiкацiї - 8.02.2010 14:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9196

Група британських археологів, що завершила перше за майже сто років комплексне дослідження ландшафту навкруги Стоунхенджа, дійшла висновку, що в давнину пам’ятник був обнесений двома огорожами.

Так виглядає Стоунхендж з повітря.

Стаття про це опублікована в лютневому номері журналу British Archaeologyа короткий її виклад приводить газета The Guardian

Огорожі були збудовані двома концентричними колами, оточучими Стоунхендж. Археологи вважають, що їх функція була двояка: з одного боку, вони не дозволяли необізнаним підібратися занадто близько до священних каменів, а з іншої - захищали людей від надприродної енергії, яку, як вважалося, випромінювали камені.

Учені поки не змогли визначити час зведення огорож. Імовірно, це сталося на початку бронзового століття (приблизно за 2 тисячі років до нашої ери), коли сам Стоунхендж вже набув свого нинішнього вигляду (його будували у декілька етапів орієнтовно з 3000 до 1900 року до нашої ери).

Фахівці досі не дійшли остаточних висновків про призначення Стоунхенджа, проте більшість схиляється на думки, що це було сакральне місце, пов'язане з культом води і, можливо, культом мертвих.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.