У Чумацькому Шляху можуть існувати сотні розумних цивілізацій

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.02.2010 13:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=9219

Астрофізики побудували числову модель розвитку цивілізацій у галактиці Чумацький Шлях і з’ясували, що в умовах, подібних до земних, життя на інших планетах може виникнути і розвиватися.

Галактика Чумацький Шлях

Однак імовірність одночасного існування і контакту таких цивілізацій з нашою дуже мала, показують розрахунки.

Дослідження вчених публікує журнал International Journal of Astrobiology.

У рамках своєї роботи вчені змоделювали еволюцію галактики. На першому етапі формувалися зірки. Потім випадковим чином (відповідно до деякого наперед заданого розподілу) з них вибиралися світила, навколо яких починали формуватися планетарні системи. У рамках моделі вчені виходили з припущень, що життя може формуватися тільки в умовах, що нагадують земні.

Так, вони вважали, що для життя інопланетянам необхідна планета масою 0,5-2 земної, яка рухається навколо зірки масою 0,5-1,5 сонячних. При цьому планета повинна мати супутник, який буде забезпечувати стабільність орбіти, а також сусід-гігант масою як мінімум 10 земних на зовнішній орбіті. Завданням останнього буде оберігати планету від астероїдів - в Сонячній системі цим займається Юпітер.

Розрахунки показали, що в Чумацькому Шляху можуть існувати сотні розумних цивілізацій. При цьому, однак, ймовірність того, що вони будуть існувати одночасно - необхідна умова для виникнення між ними комунікації, - вкрай мала. Як момент закінчення існування цивілізації вчені розглядали момент перетворення зірки у червоний гігант.

Нагадаємо, один із засновників проекту з пошуку інопланетян SETI доктор Френк Дрейк нещодавно заявив про те, що розвиток цифрової техніки, що супроводжується зменшенням радіовипромінювання, робить Землю невидимою для інопланетян. Водночас головний астроном SETI заявив, що позаземний розум може бути виявлений до 2025 року завдяки збільшенню продуктивності комп'ютерів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.